Більше не опалюють вулицю. Як одне ОСББ стало найощаднішим у Чугуєві

Більше не опалюють вулицю. Як одне ОСББ стало найощаднішим у Чугуєві

05.11.2019 13:00

Після створення ОСББ «Ельдорадо-126» мешканці звичайної чугуївської дев’ятиповерхівки взяли курс на ощадність і залучили близько півтора мільйона гривень на енергомодернізацію свого житла. Зокрема, завдяки участі в державній програмі «теплих кредитів» цей будинок став найекономнішим у місті.

Як і більшість багатоповерхівок, будинок по вулиці Харківській у Чугуєві було зведено в 1980-х роках. Тому й проблеми жителів цієї дев’ятиповерхівки на 215 квартир мали схожі з іншими – грибок на верхніх поверхах, холодні кутові квартири, зношені системи освітлення та опалення, які потребують енергомодернізації та, як наслідок, кругленькі суми за комунальні платежі.

Саме тому жителі цього будинку вирішили створити власне ОСББ та взялися за покращення житлових умов і економію. Першим масштабним проектом на шляху власної енергоефективності стала участь ОСББ у проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. Фаза ІІІ». Тоді, 2015 року, чугуївське «Ельдорадо-126» потрапило до четвірки ОСББ у Харківській області, де за умови співфінансування – 50 % коштів Євросоюзу та ПРООН, 45 % коштів місцевого бюджету та 5 % власних кошти ОСББ – провели низку енергозберігаючих заходів. Таким чином у будинку капітально відремонтували м’яку покрівлю.

Ремонт покрівлі на умовах співфінансування жителі зустріли з ентузіазмом та, усвідомивши переваги створення ОСББ, почали шукати додаткові механізми. У 2016 році увага чугуївського «Ельдорадо-126» зупинилася на державній програмі «теплих кредитів». Нагадаємо, ця урядова підтримка енергоефективних заходів для населення та ОСББ стартувала в Україні 2014 року й передбачає відшкодування з держбюджету коштів на енергоефективні заходи.

Часткова компенсація кредитів, спрямованих на підтримку енергозбереження, здійснюється державою через державні банки та має на меті зменшити споживання енергії на рівні житлового фонду.

Підвищення енергоефективності житлових будинків – одна зі складових реформ енергоефективності, реалізувати яку Україна взялася, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС та набувши членства в Енергетичному Співтоваристві.

Відповідно до механізму державної програми «теплих кредитів» відшкодування 20 % суми (але не більше 12 тисяч гривень) може отримати фізична особа на придбання негазових/неелектричних котлів; 35 % суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) – на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб – власників приватних будинків; та 40 % суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК як юридичних осіб для загальнобудинкових заходів. За умови, якщо у складі ОСББ є родини – отримувачі субсидії, таке об’єднання отримує відшкодування в середньозваженому розмірі між 40 % і 70 % – залежно від кількості квартир-субсидіантів. Уповноваженими на видачу «теплих кредитів» у рамках програми є 4 державні банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.

Додатково до державної програми у 2016 році на Харківщині було прийнято регіональні програми відшкодування населенню ставки за «теплими кредитами» у сумі 15 % річних та 20 % суми кредитів для ОСББ.

А щоб стимулювати жителів Чугуєва брати участь у державній і обласній програмі та модернізувати своє житло, у міськраді прийняли ще й місцеву програму, що дало можливість місцевим жителям отримувати кошти з трьох програм одночасно та збільшувати розмір допомоги
Так, за словами головного спеціаліста відділу Управління ЖКГ та екології Чугуївської міськради Світлани Міненко, на старті програми в місті у 2016 ро- ці участь у ній брало лише одне ОСББ, яке отримало з місцевого бюджету компенсацію в розмірі 10 % від суми кредиту.

Світлана Міненко,

Світлана Міненко,

головний спеціаліст відділу Управління ЖКГ та екології Чугуївської міськради

– Пізніше ми почали компенсувати 20 % або 30 %. Більшу компенсацію з місцевого бюджету отримували ті учасники, які брали «теплі кредити» вперше. Уже 2019-го ОСББ, які взяли участь у державній програмі, у місті було 23. За період з 2016 по 2019 рік загальна сума кредиту по всіх трьох програмах склала 13,4 мільйона гривень.

Не обігрівати вулицю

Одним з найактивніших учасників програми «теплих кредитів» у Чугуєві стало ОСББ «Ельдорадо-126», яке одне з перших взяло участь у державній програмі в місті. Таким чином, починаючи з 2016 року, це об’єднання співвласників багатоповерхівки вклало в енергомодернізацію власного будинку більше півтора мільйона гривень, з  яких більше мільйона гривень залучили із державного бюджету, ще майже 388 тисяч гривень - із обласного та близько 358 тисяч гривень - із місцевого бюджетів.

Як розповів голова правління ОСББ «Ельдорадо-126» Юрій Скоробагатько, перший «теплий кредит» витратили на 68 вікон, які замінили в під’їздах та на даху. Також установили нові тамбурні двері та шість дверей, які ведуть на дах. Загальна вартість робіт сягнула 200 тисяч гривень, з яких більш ніж 80 % компенсували по «теплих кредитах» з трьох джерел фінансування – державного, обласного та місцевого.

У 2017 році в будинку модернізували систему освітлення в під’їздах, установивши датчики руху, енергозберігаючі лампи та електропроводку. Також тут повністю утеплили горище, використовуючи мінеральну вату, замінили частину дверей та вікон у місцях загального користування. Того року загальна сума кредиту по програмі сягнула 300 тисяч гривень, з яких за програмами «теплих кредитів» компенсували всю суму кредиту, а жителі сплатили тільки за роботи.
Після утеплення даху мешканці квартир, які розташовуються на верхніх поверхах, відразу відчули потепління. Температура у помешканнях підвищилася на кілька градусів. Також почав зникати грибок.

Тому наступним кроком для цього чугуївського ОСББ стало облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП), які потрібні для того, аби збалансувати подачу тепла в середні та крайні під’їзди, створити в помешканнях максимально комфортну температуру й не обігрівати вулицю. Вони з’явилися у будинку у 2018 році.

Юрій Скоробагатько,

Юрій Скоробагатько,

голова правління ОСББ «Ельдорадо-126»

– У нашому будинку шість під’їздів, і система опалювання влаштована так, що в кожний під’їзд тепло подається автономно. У 2016 році за кошти міського бюджету в нас поставили шість лічильників, тому ми вирішили облаштовувати шість невеликих ІТП. Також за рахунок державної програми було замінено 12 вікон у ліфтових приміщеннях на даху.

Лише у 2018 році ОСББ «Ельдорадо-126» отримало кредит від Ощадбанку у сумі 850 тисяч гривень, з яких близько 85 % було відшкодовано в рамках державної та регіональних програм. 

Найекономніше в місті

Цього року, за словами Юрія Скоробагатька, ОСББ, що він очолює, одне з перших в області отримало «теплі кредити» через ОСББ на заміну вікон уже в самих квартирах. Завдяки цій можливості мешканці будинку змогли замінити 80 вікон у 55 квартирах. Загальне тіло кредиту склало більше ніж 733 ти- сячі гривень, з яких 70 % компенсували держава та область. Цього разу брали кошти через ПриватБанк, бо, як зазначив голова ОСББ, у цьому банку процедура отримання грошей була швидшою.

Загалом завдяки енергозберігаючим заходам «Ельдорадо-126» стало найекономнішим у Чугуєві, будинок має найменший по місту рахунок за централізоване тепло. Споживання теплової енергії тут зменшили майже вдвічі.

– 1465 гривень коштує 1 Гкал у Чугуєві. Для прикладу, за опалювальний сезон 2015–2016 років, коли в будинку були відсутні лічильники за тепло, нараховували близько 1400 Гкал (тобто на сьогодні це понад 2 мільйони гривень), то за минулий опалювальний сезон наше споживання тепла зменшилося до 650 Гкал (тобто близько 950 тисяч гривень), – навів цифри голова ОСББ.

Суттєву економію для будинку дало ІТП, після встановлення якого споживання тепла зменшилося з 895 Гкал у 2017–2018 опалювальному році до 650 Гкал за 2018–2019 опалювальний рік.

– Якщо перевести в грошовий еквівалент, то тільки встановлення ІТП дало економію у 360 тисяч гривень, – додав Юрій Скоробагатько. – Звичайно, є й частина витрат для ОСББ, наприклад, на погашення кредиту і на сплату виконаних робіт співмешканці нашого ОСББ вклали приблизно 200 ти- сяч власних коштів, але сума економії лише за один опалювальний сезон уже перевищила суму витрат, – додав Юрій Скоробагатько.

За його словами, власні кошти, які витрачало ОСББ на «теплі кредити», відраховувались із квартплати, тариф на яку в будинку складає 4,20 грн/м2.

– Звичайно, щоб обійти кожну квартиру та зібрати «живі» кошти, необхідно чимало зусиль. До того ж далеко не всі люди в нашому будинку навіть сплачують квартплату. У цьому напрямі нам необхідно ще працювати над своєю дисципліною та ментальністю, – зазначив голова «Ельдорадо-126».

Після модернізації чугуївці економити почали не тільки на опаленні, а й на електроенергії. Після заміни лампочок на енергоощадні та встановлення датчиків руху в місцях загального користування споживання ресурсів у будинку зменшилося в десять разів, з 1100 кВт у 2017 році до 100 кВт у 2018-му.

Юрій Скоробагатько,

Юрій Скоробагатько,

голова правління ОСББ «Ельдорадо-126»

– Тобто тепер ми платимо чітко за те опалення, яке споживаємо, та за ту електроенергію, яка справді необхідна для освітлення під’їздів.

Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

LogoProject

Автор: Марина Проценко
Читайте також