Головний тут – пацієнт: як реформували медицину у Валківському районі

Головний тут – пацієнт: як реформували медицину у Валківському районі

Офіційно реформа медицини у Валківському районі стартувала в лютому 2018 року, коли сесія районної ради прийняла рішення про реорганізацію комунального закладу охорони здоров’я «Валківський центр первинної медико-санітарної допомоги» у комунальне некомерційне підприємство. І почалися перетворення: перш за все реалізація принципу «гроші ходять за пацієнтом», а також сприяння районного і місцевих бюджетів, активна участь у грантових програмах і співпраця з міжнародними організаціями дали можливість зробити з ще недавно занедбаних сільських медустанов комфортні заклади, де нині пацієнти можуть отримувати послуги вже і європейського рівня.

Починати реформу з фундаменту

Докорінно трансформувати систему охорони здоров’я в нашій державі, забезпечивши всім громадянам України рівний доступ до якісних медичних послуг, та перебудувати медичний сервіс так, щоб у його центрі був пацієнт, – головна мета медичної реформи, що стартувала у 2018 році.

Прийнятий у жовтні 2017 року Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» визначив замовника медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій – Національну службу здоров’я України (НСЗУ), що отримала повноваження напряму укладати договори про фінансування реформованих медичних установ. Ще один закон, «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», визначив поняття спроможної мережі медустанов саме в сільській місцевості, методику її розрахунку та перспектив і напрями її удосконалення.
Реформа стартувала з квітня 2018 року з первинної ланки – тобто з допомоги, яку надають терапевти, педіатри та сімейні лікарі.

З цього часу пацієнти отримали можливість вибирати власного лікаря на первинній ланці, підписавши з ним/нею декларацію. Уже з липня 2018 року НСЗУ підписав перші договори з низкою медичних закладів первинної ланки й почав оплачувати допомогу відповідно до кількості підписаних декларацій. Із 2019 року всі заклади первинної ланки повинні були підписати договори з НСЗУ, щоб отримувати фінансування з державного бюджету на надання медичної допомоги населенню. Тобто запрацював головний принцип реформи – «гроші ходять за пацієнтом», коли держава більше не виділятиме грошей згідно з кошторисом на утримання того чи іншого закладу охорони здоров’я, державного чи комунального, а платить медзакладам за фактично надану ними пацієнтам медичну допомогу.

Марина Орлова

Марина Орлова

головний лікар комунального некомерційного підприємства «Валківський центр первинної медико-санітарної допомоги»

– На моє тверде переконання, дуже грамотно, що реформування медичної галузі в нас розпочалося з фундаменту – первинної ланки, тобто сімейної медицини. Адже це –  базис медицини, і саме сімейний лікар, будучи найближче до пацієнтів, першим фіксує проблеми зі здоров’ям і приймає рішення щодо лікування та профілактики.

Реформувати первинну ланку медицини у Валківському районі почали у 2018 році комплексно, паралельно в кількох напрямах. Необхідно було, відповідно до вимог законодавства, реорганізувати заклад у комунальне некомерційне підприємство, оформивши все документально. Одночасно розроблявся план спроможної мережі первинної ланки медичної допомоги населенню.

І, за словами Марини Орлової, всупереч розмовам про суттєве скорочення закладів охорони здоров’я, обумовлене реформою галузі, у Валківському районі вдалося зберегти всі 23 структурні підрозділи, що працювали до цього, реорганізувавши лише дві амбулаторії сімейної медицини – одну у фельдшерський пункт, іншу в пункт здоров’я. Не менш важливо було оснастити сімейних лікарів необхідною для роботи оргтехнікою та навчити їх працювати з нею. У цьому медикам Валківщини суттєво допомогли місцеві ради, районний бюджет і спонсори.

Марина Орлова

Марина Орлова

– Як керівник я добре розумію, що конкурентоспроможність підприємства значною мірою залежить від кваліфікаційного рівня працівників, тому й цьому питанню приділяю максимум уваги. Я сама неодноразово брала участь у тренінгах з питань реформування медицини, отримала сертифікат тренера, що дає право вже мені як агенту змін проводити навчання. Проходили ці тренінги за сприяння програми U-LEAD, яка фінансується Європейським Союзом, та GIZ – програми Німецького товариства міжнародного співробітництва для підтримки України на шляху демократичних перетворень. А привернути увагу міжнародних партнерів допомогли активісти Агенції змін «Перспектива», які вже встигли оцінити рівень готовності лікарів «первинки» Валківського району до кардинальних змін. 

Коли ж від U-LEAD і GIZ почали надходити заявки на участь у пропонованих ними проектах, зазначила Марина Орлова, її цікавили не тільки ті, що стосувались матеріальних і фінансових питань, а й у першу чергу – навчальні тренінги для персоналу центру. І це привернуло увагу партнерів.
До речі, з представництвом GIZ у валківських медиків склалися тісні партнерські взаємини, що дало можливість провести впродовж 2018 року тренінги з надання експертної і невідкладної допомоги для лікарів і фельдшерів Валківського ЦПМСД. Також за фінансової підтримки
GIZ центр оснастив укомплектованими валізами сімейного лікаря всі свої структурні підрозділи й купив медобладнання на загальну суму понад 700 тисяч гривень.

Основа сервісу – громадське здоров’я

Реально побачити рівень медичного сервісу у країнах Євросоюзу, зокрема в Німеччині, дав можливість навчальний візит з питань управління охороною здоров’я, що відбувся в серпні 2018 року за підтримки Генерального консула Німеччини пана Месінгера за підтримки U-LEAD. Досвід, набутий там, тепер стараються впровадити на Валківщині.

– Якщо наша робота, образно кажучи, є переважно гасінням пожежі, тобто сконцентрована в основному на лікуванні різного роду захворювань та їх наслідків, то пріоритетом медичного сервісу в Німеччині є громадське здоров’я, тобто профілактика захворювань, – розповіла Марина Орлова. – Наприклад, у Кінзікталі, де ми побували, багато лісів і дуже розвинена деревообробна промисловість. Зважаючи на потенційно високий рівень виробничого травматизму при проведенні робіт, місцевий Центр здоров’я тісно співпрацює з підприємствами, регулярно проводяться навчання з працівниками з питань охорони праці, запобігання травмуванням.

Багато уваги, за словами валківської лікарки, німецькі медики приділяють популяризації здорового способу життя та профілактиці серцево-судинних хвороб. З місцевими жителями працівники Центру активно проводять роботу щодо запобігання шкідливим звичкам, поширюють брошури з наочною інформацією про шкоду куріння.
Що ж до профілактики серцево-судинних хвороб, то в Центрі здоров’я Кінзікталя розроблена і працює програма «Від серця до серця». Пацієнти, що перебувають у групі ризику, регулярно заповнюють анкети з результатами вимірювання артеріального тиску, пульсу тощо. Ці параметри постійно моніторять спеціалісти й у разі потреби надають пацієнтам необхідні рекомендації, щоб не допустити ускладнень і серйозних хвороб.

– Ця поїздка дала можливість реально переосмислити низку наших підходів у медичній практиці. Безумовно, нам ще дуже далеко до рівня німецького медичного сервісу, але певні орієнтири та зрушення вже є, – зазначила головна лікарка КНП «Валківський ЦПМСД».

Ремонтують, будують, змінюють

Медична реформа в Україні полягає не лише в підвищенні кваліфікації лікарів первинного рівня, а й у поліпшенні умов їх роботи та обслуговування пацієнтів, переконана Марина Орлова. У Валківському районі до глобальних проектів у цьому плані можна віднести будівництво двох нових амбулаторій – у селі Шарівка, що вже завершується, та друге, яке зараз на початковій стадії, – у селищі Ков’яги. Фінансування цих об’єктів здійснюється з бюджетів трьох рівнів – державного, обласного та районного.

– Приділяємо увагу не лише новобудовам, – розповіла Марина Орлова. – Поліпшуємо умови праці сільських медиків у всіх підрозділах первинного рівня – міняємо системи опалення, комунікації, запроваджуємо енергоощадні технології, зміцнюємо матеріально-технічну базу.
Зміни відбулись і в приміщенні амбулаторії міста Валки. Вони стали можливими вже завдяки коштам, що їх реформована первинна ланка медицини району почала отримувати від НСЗУ.

Порівняно з медичною субвенцією, після укладення у серпні 2018 року договору з Нацслужбою здоров’я доходи Валківського ЦПМСД збільшились на 35 відсотків. Це дало можливість на 48 відсотків підвищити заробітну плату сімейних лікарів і на 20 відсотків – решти медперсоналу. Лідерами в районі щодо кількості укладених декларацій з пацієнтами стали лікарі міста Валки Світлана Величкова (2405), Лідія Ругаль (2426), Віра Стронська (2409). Загалом декларації із сімейними лікарями Валківського ЦПМСД уклали 73 відсотки населення району. Оскільки саме в міській амбулаторії працює найбільше сімейних лікарів і ними укладено найбільше декларацій з пацієнтами, з’явилась можливість частину коштів виділяти на ремонтно-оздоблювальні роботи.
Як результат – відремонтовано й оснащено кабінети сімейних лікарів, кабінет щеплень, діагностичний кабінет. А йдучи на прийом до педіатра, маленькі пацієнти взагалі забувають про страх візиту до лікаря, бо їх увага сконцентрована на яскравих кольорах меблів, дошці для малювання, на перегляді мультиків з екрана величезного телевізора та забавах на галявинці зі штучною травичкою.

– Оце і є в дії принцип пацієнтоорієнтованості та медичного сервісу, якому стільки уваги приділяється у країнах Євросоюзу. Запроваджувати новації, докорінно міняти підходи в наданні медичних послуг – медична реформа в Україні відкрила для цього реальні можливості. А покладений в основу реформи принцип «гроші ходять за пацієнтом» надав реформованій первинній ланці медицини ще й фінансовий ресурс, – пояснила Марина Орлова. – Я, як керівник, бачу можливість і потребу вкладати кошти у створення належних умов роботи лікарів і в підвищення рівня їх кваліфікації, щоб ми були конкурентоспроможними на ринку надання медичних послуг.

Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

 

Автор: Ірина ТЕРЕЩЕНКО, газета «Сільські новини»
Читайте також