Гроші в річку: як у Наталинській ОТГ розв’язали екологічну проблему

Гроші в річку: як у Наталинській ОТГ розв’язали екологічну проблему

Наталине – село у Красноградському районі, яке у 2017 році стало центром об’єднаної громади. Разом з новими фінансовими можливостями ОТГ дісталися і старі проблеми. Зокрема, труби 40-річного каналізаційного колектора періодично розривалися, і тоді сморід в окрузі стояв страшний. Нечистоти загрожували річці Берестова, що протікає поруч із селом та є основним місцем відпочинку багатьох жителів Красноградщини. Завдяки можливостям, які громаді дала децентралізація, наталинці змогли впоратися з цим екологічним викликом.

Радянська спадщина

Наталинська ОТГ – одна з трьох об’єднаних громад області, які мають реверсну дотацію, тобто перераховують надлишок зароблених грошей у Київ. Відповідно до аналітичного звіту фахівців Програми «U-lead з Європою» та профільного міністерства, за підсумками січня-червня 2019 року середній показник доходів загального фонду (без трансфертів) на одного мешканця в Наталинській ОТГ був найвищим серед усіх об’єднаних громад Харківщини – 8589,3 гривні. Завдяки цим фінансовим можливостям, що надала громаді децентралізація, Наталинська ОТГ змогла розв’язати велику екологічну проблему, на яку до цього не було коштів.

Навесні цього року на Красноградщині дуже гостро постала екологічна проблема. Увагу жителів села Наталине та сусідніх населених пунктів Красноградського району було прикуто до річки Берестова. А точніше, до очисного колектора, який був встановлений ще за радянських часів – 40 років тому. У трубопроводі, який проходить через річку Берестова із села до каналізаційної станції у Краснограді, виник черговий порив, стоки пішли в болотисту місцевість, що поруч з водоймою, сморід стояв неймовірний.

Через це виникла соціальна напруженість, люди побоювалися, що нечистоти потраплять у річку. Навіть електронну петицію на сайт Офіційного інтернет-представництва Президента України написали. Просили звернути увагу представників влади на екологічну проблему річки Берестової – місцевої визначної пам’ятки та єдиного місця відпочинку влітку для багатьох жителів. Згідно з текстом петиції, у Берестову щорічно зливалися каналізаційні відходи, вода ставала забрудненою, а санстанція виявляла шкідливі для здоров’я бактерії. Петиція замість необхідної кількості підписів – 25 тисяч – за три місяці зібрала лише 195. Однак проблему стоків у жовтні цього року було розв’язано. Виявилося, що влада над вирішенням цього питання почала працювати ще з травня 2018 року. Спочатку зробили проект, а восени взялися до робіт.

– У нас тут такі «мітинги» були, розповідали нам, які ми такі-сякі, куди дивимося, знищуємо природу тощо. Про проблему ми знали, однак для її розв’язання потрібен був час – проектування, експертиза, – розповіла «СК» голова Наталинської сільської ради Віолета Боровська. – До речі, ми двічі робили експертизу. Через те, що це підводний об’єкт, експертизу довелося робити ще й у Києві. Потрібно було рятувати ситуацію. Труби проходили через річку. Ремонтувати їх, ставити хомути було неможливо, бо болотиста місцевість, технікою не проїхати.

Спочатку було створено резервний колектор. Тож під час капітального ремонту основного колектора працював тимчасовий. А під час прокладання нового трубопроводу було вирішено використати інноваційні технології – потрібно було, щоб труба пройшла не по дну річки, а під її дном. Тож постало нове питання – де знайти таких фахівців і обладнання на Харківщині.

– Через те, що глибина всюди різна, потрібно було застосувати метод спрямованого горизонтального буріння. Комп’ютер прораховує, де і як, на якій глибині бурити. Під дном потрібно було пройти дугою. А такі бурові установки в нашому регіоні на кожному метрі не стоять.

Є машини, які бурять відстань на 200 метрів, а нам потрібно було на 800 метрів. До речі, перший підрядник, якого ми знайшли, не зміг технологічно з цим впоратися, – пригадала очільниця Наталинської ОТГ.

За словами директора Красноградського водоканалу Миколи Дубини, радянські технології, за якими було прокладено попередній трубопровід, передбачали прокладання труби по дну річки, через що дно постійно замулювалося, бо на трубі все затримувалося. А тепер, завдяки сучасним технологіям, дно водойми не замулюватиметься, швидкість течії не падатиме і не створюватиметься заболочена місцевість.

 

Унікальна для області технологія

5 жовтня відбулося офіційне відкриття капітально відремонтованого колектора – безперебійну послугу водовідведення було відновлено. За словами фахівців, відремонтований об’єкт відповідає всім сучасним нормам і вимогам. Укладена труба посиленого типу витримує високі навантаження, а розрахунковий термін служби колектора – не менш ніж 50 років. Через річку було прокладено дві нитки трубопроводу, одна – робоча, друга – резервна. При роботах використовувалися матеріали українських виробників, що мають європейські сертифікати якості. Тиск у новій трубі зменшився з 6 до 3,5 атмосфери, разом з цим на 30 % зменшилося і споживання об’єктом електроенергії (до офіційного відкриття колектор близько тижня працював у тестовому режимі).

За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, який проінспектував капітально відремонтований об’єкт, метод прокладання труби – унікальний для регіо­ну: вперше вона пройшла не по дну, а під дном.

Загальна вартість проекту склала майже 11 мільйонів гривень, з них 6 мільйонів гривень виділив обласний бюджет, 5 мільйонів гривень – гроші Наталинської об’єднаної громади.

– Екологічно ми тепер захищені й на багато років розв’язали проблему з відведенням стоків. Якщо б не були ОТГ, то ця проблема й не розв’язалась би. Завдяки децентралізації в нас з’явилися гроші, і ми самі вирішуємо, на що їх витратити, – наголосила Віолета Боровська.

Нові проекти громади

Наразі наталинці розпочали роботу ще за двома масштабними проектами. Перший – це реконструкція Наталинської школи. Добудовуються класи, спортзал, актова зала, де у вечірній час працюватиме клуб для дорослого населення.

– Школа стане культурно-освітньо-спортивним комплексом ОТГ, – пояснила Наталинська сільська голова. – За проектом будівельно-монтажні роботи школи складають 75 мільйонів гривень. Цього року ми маємо 30 мільйонів гривень освоїти, 12 мільйонів гривень – з бюджету ОТГ, 18 мільйонів гривень – з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Будівництво розраховано на три роки. Поряд зі школою побудують ще два спортивні майданчики – футбольний та багатофункціональний.

Другий проект – це будівництво з нуля великої адміністративної будівлі, де розмістяться ЦНАП, сільрада, центр безпеки (пожежники, муніципальна поліція, швидка допомога).

– Тендер пройдемо і почнемо будівництво вже цього року. За проектом будівництво обійдеться у близько 60 мільйонів гривень. Сподіваємося, що з цим проектом потрапимо у фінансування з ДФРР, – додала очільниця Наталинської ОТГ.


Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

 

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також