Власний енергоменджер у громаді: як у Мереф’янській ОТГ економлять енергоресурси

Власний енергоменджер у громаді: як у Мереф’янській ОТГ економлять енергоресурси

Після об’єднання Мереф’янська ОТГ навчилася економити на власних енергоресурсах. Зменшити споживання електроенергії та опалення, не нехтуючи комфортом у школах і дитсадках, тут вдалося завдяки інвестиціям в енергозбереження, запровадженню системи енергомоніторингу та власному енергоменеджеру.


 

Сьогодні на балансі Мереф’янської об’єднаної громади – п’ять дитсадків, вісім шкіл, шість закладів культури та чотири адміністративні будівлі. Після створення ОТГ у 2016 році шляхом об’єднання Мереф’янської міської та Утківської селищної рад усі ці заклади почали фінансуватися з бюджету єдиної громади. У тому числі на плечі місцевого бюджету лягли й комунальні витрати, рахунки за які через подорожчання ресурсів ставали дедалі більшими. Як підрахували в самій громаді, через незадовільний рівень енергоефективності будівель, відсутність належної теплоізоляції, низький рівень комфорту і водночас надмірне споживання ресурсів їх споживання перевищує середній європейський показник у півтора – три рази та становить 150–200 кВт∙год на м2.

Саме тому на виконання розпорядження Кабміну «Про затвердження Плану заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах», схваленого у 2017 році, депутати Мереф’янської міської ради затвердили Положення про систему енергетичного менеджменту та енергетичного моніторингу в бюджетній сфері Мереф’янської міської ради.
Це розпорядження передбачало запровадження у громадах енергоменеджерів – спеціалістів, які мають контролювати раціональне споживання енергії в будівлях бюджетних установ міст, сіл та селищ.

Загалом енергоменеджмент у бюджетних установах – це лише один з механізмів, які наша держава зобов’язалася запровадити в питаннях власної енергоощадності та підвищення енергоефективності, підписавши Угоду про Асоціацією з ЄС та приєднавшись до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Адже, за інформацією урядовців, в Україні налічується майже 80 тисяч таких бюджетних установ, як і в Мереф’янській ОТГ, які споживають у 2–3 рази більше ресурсів, ніж аналогічні установи у країнах Європи.

Уся економія – у таблиці 

Аби зменшити використання енергоресурсів, Мереф’янська ОТГ обрала для себе стратегічний напрям, спрямований на енергоощадність. Цей шлях розпочався від моменту, коли у громаді у 2017 році з’явився власний енергоменеджер – Олена Броварник. Того ж року у громаді спочатку в тестовому режимі запрацювала система енергоменеджменту та енергомоніторингу.

 

Олена Броварник,

Олена Броварник,

енергоменеджер Мереф'янської ОТГ

– Розпочали зі звичайної Google-таблиці, дані в яку щодня вносили всі завгоспи або директори бюджетних установ громади. Я збирала цю інформацію в Excel, аби моніторити та аналізувати споживання енергії в кожній будівлі. Звичайно, вручну ці всі дані було вносити не дуже зручно, тому з 2018 року ми встановили спеціальне програмне забезпечення.

Тоді система у громаді запрацювала на повну, об’єднавши оперативний контроль і аналіз показників енергоефективності, а також моніторинг реалізації енергоефективних проектів.

– Сьогодні абсолютно всі завгоспи мають доступ до цієї онлайн-програми. Вони бачать, скільки ресурсів споживає будівля, яке споживання було раніше, актуальну інформацію по тарифах. Програма автоматично вираховує ліміти споживання та базову лінію, – пояснила енергоменеджер.

Інвестиції в ощадність

Побачивши результати енергомоніторингу, у Мереф’янській ОТГ зрозуміли, які заходи дають найбільшу економію, й продовжили інвестувати в енергоощадність більш стратегічно. Так, починаючи з 2017 року, у власні енергозберігаючі проекти тут вклали близько 3,5 мільйона гривень з обласного та місцевого бюджетів.

За ці кошти в закладах освіти та культури замінили 85 % вікон на енергозберігаючі. Також у місцевих школах установили рекуператори, утеплили теплотраси. Це дало близько 15 % економії тепла щорічно.
Щодо електроенергії, то близько 30 % економії в дитсадках і школах у громаді отримали за рахунок заміни конфорок на плитах у харчоблоках.

Олена Броварник

Олена Броварник

– Приміром, минулого року в найбільшому освітньому закладі громади – НВК, де сьогодні нав­чаються близько 500 дітей, було замінено 12 конфорок. Тільки ця заміна дала економію у 250 кВт за добу.

Окрім цього, 100 % систем освітлення в бюджетній сфері було замінено на енергоощадні. Загалом ці заходи дали економію зі споживання електроенергії в 10 000 кіловатів на місяць. Відповідно, для бюджету громади економія склала близько 27 000 гривень на місяць.

Енергомодернізують у громаді й вуличне освітлення. Старі ліхтарі на вулицях ОТГ уже замінили на LED, які допомагають раціональніше використовувати електроенергію. Також режим роботи зовнішнього освітлення керується електронними таймерами, які встановлені на приладах обліку електричної енергії.
– Проте у випадку вуличного освітлення точну економію назвати важко, адже, попри те, що ми замінили старі ліхтарі, задля безпеки місцевих мешканців в ОТГ постійно освітлюють нові вулиці, – повідомила Олена Броварник.

Окрім цього, заради економії бюджету у громаді переходять на альтернативне опалення, і для теплопостачання об’єктів бюджетної сфери використовують твердопаливні котельні.

Здешевлювати теплопостачання в таких закладах, за словами Олени Броварник, почали ще у 2014 році, коли в Мерефі запрацювала перша твердопаливна котельня. Тоді ж місцева влада прийняла рішення відмовитися від послуг районного комунального підприємства, яке до цього забезпечувало бюджетну сферу централізованим опаленням.

– Із запуском першої котельні, яка стала опалювати місцеву школу та дитсадок, витрати на тепло у цих закладах, які фінансувалися із бюджету громади, зменшилися на 50 %, адже тарифи комунального підприємства, яке постачало тепло в заклади ОТГ, були чи не найвищими в Україні, – розповіла енергоменеджер.

За її словами, на сьогодні в громаді побудували 5 твердопаливних котелень. На їх будівництво з місцевого бюджету спрямували 7,7 мільйона гривень.
Загалом тепло в громаду подають 14 котелень, з них вісім перейшли на альтернативне опалення.

Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

LogoProject

Автор: Марина Проценко
Читайте також