Здорове й чисте молоко. Ферма на Куп’янщині виробляє продукцію європейського ґатунку

Здорове й чисте молоко. Ферма на Куп’янщині виробляє продукцію європейського ґатунку

09.10.2019 13:30

Сільськогосподарське підприємство «Мрія» із села Глушківка Куп’янського району вже майже 20 років займається виробництвом молока. У 2014 році там побудували новий молочний комплекс, який дозволив виробляти молоко екстра-класу відповідно до євростандартів, що збільшило прибуток підприємства.

Контроль якості

Ще у 2010 році Україна почала стимулювати вітчизняних фермерів виробляти молоко вищого якості, прийнявши Закон «Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» щодо безпечності та якості молочних продуктів». Документ ввів доплату виробникам молока ґатунку «екстра» у розмірі 25 %, молока вищого ґатунку – 20 % до закупівельної ціни, а також передбачив, що молоко, молочна сировина та молочні продукти, які виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпеки та якості, які встановлені нормативно-правовими актами.


Через кілька років українські фермери отримали ще один великий стимул виробляти молоко «екстра» ґатунку, коли наша країна розпочала підготовку до євроінтеграції. У липні 2014-го Україна підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом, яка передбачає створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ). У рамках ПВЗВТ ЄС збільшив доступність товарів українського виробництва на ринки країн Євросоюзу за умови, що наша продукція відповідає євростандартам. Зокрема, відповідно до Угоди Україна взяла на себе зобов’язання запровадити європейські санітарно-гігієнічні норми, що стосуються сировини молока. Завдяки цьому в молочнопереробних компаній, які працюють в Україні, зріс інтерес до молока екстра-класу, оскільки в країни Європейського Союзу дозволено імпортувати тільки таке молоко.


Тож, розуміючи перспективи експорту на нові ринки, які мала відкрити Угода з ЄС, українські виробники ще до 2014 року почали впроваджувати на своїх підприємствах стандарти якості, орієнтовані на Євросоюз.

Одним з вітчизняних сільськогосподарських підприємств, які майже відразу змогли задовольнити вимоги компаній, що продають у ЄС готову молочну продукцію, стало СТОВ «Мрія» із села Глушківка Куп’янського району. За словами заступника директора підприємства Галини Головко, вони вже майже 20 років виготовляють молоко, а у 2014-му почали виробництво молока екстра-класу. «Мрія» продає своє екстра молоко як сировину на Куп’янський молочноконсервний комбінат (КМК), який його переробляє і вже у вигляді готової продукції постачає у країни Європейського Союзу. Таким чином глушківська молочна ферма, швидко підлаштувавшись під нові можливості, які передбачало підписання Україною Угоди з ЄС, у підсумку збільшила свої прибутки.

– Порівняно з молоком вищого сорту екстра-клас дорожчий за літр на 20–30 копійок, утім на нашому обсязі, а це в середньому 27–28 тонн на день, набігає хороша сума, – ділиться Галина Головко.

Без хімії

Щоб цей успіх став можливим, тоді, у 2014-му, СТОВ «Мрія» суттєво модернізувало своє виробництво – відкрило новий молочний комплекс із доїльною залою типу «Карусель» на 36 місць.

До речі, за словами Галини Головко, на той час це була перша «Карусель» у Харківській області.

Як розповідає технолог СТОВ «Мрія» Роман Соболь, при запуску молочного комплексу змінилася система доїння. У доїльному залі чисто, тепло і стерильно. А доярки, як того вимагають «екстра» норми, одягнуті у спецодяг і одноразові рукавички.


– Запускається «Карусель», на корів надягаються нашийники, і на моніторі відразу вибивається номер корови. Оператор спершу обов’язково здоює перші цівки, оскільки в них точно є різноманітні бактерії, бруд тощо. Далі оператор дезінфікує вим’я, а потім уже підключає тварину, і вона сама доїться, – розповідає технолог.


Ще один значний плюс «Каруселі» – стало менше контактів молока з повітрям і мінімізувався людський фактор.

– Контакт молока з повітрям напряму впливає на якість молока, оскільки потрапляє пил, волосся від корів тощо. А на комплексі закритий тип обладнання, і молоко не контактує з повітрям, воно відразу йде по молокопроводу. «Карусель» сама відключається автоматично, коли корова «надоїлася», – каже технолог.

Також обов’язкове правило виробництва молока найвищої якості, яке задовольняє суворі вимоги Євросоюзу, – не використовувати хімічні препарати, наприклад, для збільшення кількості молока.


– У нас своя кормова база, незначна частина покупного. Хімії взагалі не використовуємо, – підкреслює Роман Соболь. – Якщо пити таке молоко, яке дає корова, напхана хімією, то ви різниці не відчуєте, оскільки воно пройде через молокозавод. Але все ж це все одно позначається на здоров’ї людини, особливо дитини. Якщо маленьку дитину годувати таким молоком, то вона може стати алергіком.

Боротьба із захворюваннями

На якість молока впливають не тільки хімікати, якими годують тварин, а й медикаменти, антибіотики, що дають хворим коровам. На куп’янському підприємстві роблять усе, щоб до лікування антибіотиками справа не доходила.


Тваринам на «Мрії» з першого дня їх життя приділяється значна увага, що є необхідною умовою відповідно до нових норм якості молока. Від самого народження, тобто від теляти, корови обов’язково проходять усю вакцинацію від різноманітних захворювань – респіраторних, лептоспірозу тощо. Також два рази на рік, за словами Галини Головко, здається кров тварин на аналіз на всі захворювання.

Галина Головко

Галина Головко

Заступник директора СТОВ «Мрія»

– Ми на сьогодні стараємося не давати медикаментів з антибіотиками ні маститним коровам, ні тваринам з іншими захворюваннями, оскільки це вбиває імунну систему корови і впливає на якість молока. Щоб молоко було екстра-класу, треба дотримуватись усіх євростандартів.

Високі стандарти якості, з якими з 2014-го за власним бажанням працює СТОВ «Мрія» з Куп’янщини, цього року стали обов’язковими для всіх українських виробників молока. Так, 12 липня набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження нових вимог до безпеки молока і молочних продуктів». Нові стандарти молока, прийняття яких є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом, спрямовані на поліпшення якості до європейського рівня.

Документ гармонізував українські вимоги до молока та молочних продуктів з європейськими, адаптував технологічні вимоги до сучасних реалій і скасував застарілі норми. Нові вимоги стосуються всіх операторів ринку молока та молочних продуктів, окрім первинного виробництва, призначеного для власного споживання та зберігання в домашніх умовах. Так, до молочної продукції висунуто низку вимог і необхідних умов. Зокрема, молоко та молочна продукція повинні прийматися тільки від клінічно здорових тварин, які перебувають на фермах, де постійно контролюють стан їх здоров’я. Устаткування для доїння, а також приміщення, у якому утримуються корови, мають бути чистими й без комах-шкідників. Доярки під час доїння мають бути одягненими у спецкостюми і в одноразові рукавички, їм не можна приходити на роботу хворими на недуги, які можуть бути й у тварин (туберкульоз, різні паразити тощо).


Перехідний період на адаптацію до нових правил для українських компаній, орієнтованих на внутрішній ринок, установлено до 2022 року.

А «Мрія», вже відчувши фінансову вигоду від виробництва молока класу «екстра», у майбутньому планує самостійно випускати продукцію під своєю маркою, і можливо, й на ринок ЄС теж.

Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

 

Автор: Олександр Гаркавець
Читайте також