Аналізуємо обласну скарбницю. На що підуть бюджетні кошти на Харківщині

10.12.2017 15:10 Влада
Фото: decentralization.gov.ua Фото: decentralization.gov.ua
Ще більше грошей на ремонт доріг і на підтримку спроможності громад виділятимуться з обласного бюджету в наступному році. 7 грудня депутати Харківської облради визначилися з видатками на 2018 рік.

Мільярди на дороги

Наступного року на капітальний ремонт доріг у Харківській області планують витратити понад 2 млрд грн. Про це повідомили під час пленарного засідання сесії Харківської обласної ради, що відбулося 7 грудня.

У 2018 році продовжиться реформування дорожньої галузі. За словами начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Євгена Зражевця, місцева мережа відходить на баланс управління капітального будівництва ХОДА, державні дороги залишаються в зоні уваги Служби автомобільних доріг.

– Дорожній фонд і держбюджет розподіляються: 65 % на дороги державного значення, 35 % відходять на місцеву мережу, – доповів під час пленарного засідання Євген Зражевець.

При цьому він зазначив, що на державні дороги Харківської області планується виділити 1 млрд 300 млн грн, на місцеву мережу – близько 720 млн грн (у попередні роки ця цифра не перевищувала 30 млн грн).

Фото: kharkivoda.gov.ua

У цю суму входить утримання доріг, установлення знаків, бар’єрних огороджень, нанесення розмітки та реконструкція полотна. У першу чергу обіцяють ремонтувати під’їзні дороги до опорних шкіл і лікарень, соціальних, культурних і туристичних об’єктів.

– В Україні буде запроваджено Дорожній фонд. Безпрецедентні кошти, які сьогодні спрямовуються державою на регіональний рівень для ремонту доріг, – це саме приклад фінансової децентралізації, – підкреслила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. – Цьогоріч кошти були спрямовані на основні артерії. Дороги, які не бачили капітального ремонту 30–40 років, на сьогодні відремонтовані.

Тож із 1 січня 2018 року дороги області комунального і місцевого значення перейдуть на баланс облдержадміністрації. Тому на Харківщині буде створено Обласний дорожній фонд, з якого й відбуватиметься фінансування ремонту доріг. Кошти фонду розподілятимуться відповідно до програми розвитку дорожньої інфраструктури, яку буде затверджено на пленарному засіданні обласної ради. Таке відокремлення джерела фінансування допоможе забезпечити стабільне надходження коштів і запобігатиме спрямуванню їх на інші цілі.

Принцип розподілу грошей по районах і населених пунктах буде пропорційним протяжності доріг місцевого значення. Місцева влада насамперед має сформувати перелік об’єктів, які будуть обслуговуватися наступного року. Також 20 % коштів, відповідно до закону, буде спрямовано на дороги комунальної власності.

Для середнього за розмірами району Харківської області на дороги місцевого значення буде виділятися близько 22–23 млн грн, на дороги комунальної власності – до 6 млн грн.

– Протяжність доріг у Харківській області найбільша серед регіонів України – близько 10 тисяч кілометрів, з яких близько 7 тисяч – це дороги місцевого значення, – підкреслив голова Харківської облради Сергій Чернов. – Будемо стимулювати місцеві бюджети, кошти рентної плати, Дорожнього фонду та інших джерел, щоб ми наступного року вийшли на суму близько 2 млрд грн. Я думаю, що цей ривок буде відчутно в усіх громадах Харківщини.

Бюджетне зростання

Не став яблуком розбрату в сесійній залі бюджет Харківщини на наступний рік. Без запеклих баталій за нього проголосували 100 депутатів. Порівняно з минулим роком головний фінансовий документ області збільшився в понад 1,5 раза і склав 13 млрд 847 млн грн. Щоправда, бюджет затвердили тільки в захищених статтях, бо на той момент ще не було Держбюджету-2018.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Регіональним бюджетом гарантовано гроші на зарплату працівників бюджетних установ, придбання медикаментів, перев’язувальних матеріалів та продуктів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, охорону комунальних закладів культури та інші першочергові статті видатків.

Також у Бюджеті-2018 передбачено понад 76,5 млн грн на реалізацію найнеобхідніших заходів окремих регіональних програм. Так, за Програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» продовжать компенсувати 50 % вартості пільгового проїзду в Харківському метрополітені студентам тих вишів, що перебувають в обласній власності (на ці цілі передбачено понад 480 тис. грн). Фінансуватиметься й виплата обласних стипендій.

У рамках реалізації обласних програм також майже 26,3 млн грн буде спрямовано на фінансову підтримку дитячо-юнацьких спортшкіл та фізкультурно-спортивних товариств, близько 1,8 млн грн – на організацію рятування на воді. Закладено й необхідні кошти на підтримку роботи комунальних підприємств і проведення презентаційних, виставкових та інших заходів тощо.

Резервний фонд обласного бюджету затверджено в сумі 128 млн грн – ці кошти можуть бути використані на капітальні видатки на підставі розпоряд­жень голови ХОДА з подальшим затвердженням на сесії облради.

– Збільшення бюджету демонструє динамічний розвиток економіки регіону та ефективність реформи децентралізації, – підкреслила Юлія Світлична. – Це дозволить поліпшити фінансування соціальної та гуманітарної сфери. Фінансування освіти буде збільшено вдвічі, фізкультури та спорту – в півтора раза, охорони здоров’я – на 40 %.

Також прийнято Програму соціального та економічного розвитку області на 2018 рік.

У 2018 році Харківщина продовжить реалізовувати проек­ти національного значення: будівництво метро, будівництво великої зали Харківської філармонії на 777 місць, будівництво унікального комплексу з переробки побутових відходів у Дергачах.

Більші можливості

Депутатський корпус підтримав рішення щодо змін в обласний конкурс «Разом в майбутнє», який уже шість років проводиться на Харківщині.

– Кожного року ми переглядаємо положення про Конкурс, щоб відповідати викликам сьогодення, модернізувати механізми його проведення. Депутати проголосували за те, щоб збільшити суму коштів на реалізацію міні-проектів, що переможуть у конкурсі, з 200 тисяч до 300 тисяч гривень. Передбачається наступного року віддати пріоритет проектам розвитку громад, на що будемо націлювати учасників, – підкреслив Сергій Чернов.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Серед нововведень конкурсу й номінація «Співробітництво територіальних громад». У її рамках реалізуватимуться міні-проекти на суму 1,5 млн грн. Голова облради переконаний, що завдяки новій номінації громади зможуть розв’язувати проблеми, з якими самотужки вони навряд чи впоралися б. Натомість громади можуть підписати угоду про співробітництво і разом вирішити різні питання – вивезення сміття, екологічні проекти, створення спільних комунальних підприємств тощо. Конкурс створює механізм для стимулювання такої взаємодії та ініціативи людей на місцях.

Пріоритетними в конкурсі 2018 року будуть номінації «Добро­бут та розвиток громад», «Благоустрій та охорона довкілля», «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму».

У запропонованому положенні про порядок проведення обласного конкурсу з’являються дві категорії учасників. До першої відносяться громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення, батьківські комітети, ОСББ. До другої – сільські, селищні, районні, міські ради міст район­ного та обласного значення, ради ОТГ – ініціатори спільних проек­тів, що розроблені в рамках співробітництва територіальних громад.

Таким чином, ініціативні групи вже не зможуть бути конкурсантами.

Обов’язкове співфінансування для першої категорії з місцевих бюджетів, приватного партнера складатиме не менше 45 %; власний внесок конкурсанта – не менше 5 %. Для другої категорії: з місцевих бюджетів – не менше 40 %; приватного партнерства – не менше 10 %.

Читайте також: У моді об’єднання. Чому реформу місцевого самоврядування вважають найкращою

Юлія Міронюк