Новий очільник Харківської облради Артур Товмасян дав перше велике інтерв'ю

12.01.2021 08:30 Влада
За час незалежності України Харківську обласну раду очолювали восьмеро керівників. Більшість із них керували радою недовго – по року-два. Єдиним, кому вдалося очолювати облраду більше десяти років, став Сергій Чернов. На зміну йому прийшов Артур Товмасян – наймолодший голова в історії Харківської обласної ради. Як йому вдалося отримати посаду та яким бачить майбутнє регіону, новоспечений голова розповів в інтерв’ю харківській журналістці Євгенії Кутновій.

Єдиний кандидат

– Артуре Едмаровичу, ви стали головою Харківської обласної ради, за вас проголосували 73 депутати з 90. Проте політична сила, яку ви представляєте, має всього 17 мандатів у обласній раді. Розкажіть, як так вийшло?

– Це процедурне питання. Фракція «Слуга Народу» висунула мене як кандидата на пост голови Харківської обласної ради, і жодна інша політична сила не виставила своїх кандидатів. Я був єдиним кандидатом, і під час таємного голосування 11 грудня минулого року за мене віддали 73 голоси, таким чином я став головою обласної ради.

– До того ж політична сила, яку ви представляєте, спочатку пропонувала іншого кандидата, а ваша кандидатура з’явилася уже за пару тижнів до голосування.

– Так, дійсно, на першому засіданні фракції ми проголосували за те, щоб кандидатом від нашої політичної сили була Тетяна Петрівна Єгорова-Луценко...

– Чому змінили рішення?

– Я думаю, що депутати дізналися про мене більше як про керівника районного осередку політичної сили на місцевих виборах.

– До речі, Харківський район став єдиним у Харківській області, де перемогла президентська партія. Це було вирішальним?

– Так, я теж так думаю. Коли я аналізував те, що відбувається, іншого пояснення не знайшов. Я ввів президентську партію у райраду. Харківський район – це найбільший район в області і в Україні. У ньому проживає 145 тисяч виборців, і ми зайняли перші місця по всіх позиціях: набрали найбільше голосів і по обласній раді, і по районній. Також шість із восьми голів ОТГ були представники партії «Слуга Народу».

Читайте також: Тарифні протести відбулися у 13 районах Харківщини

Інтриги в раді

– Ваш однопартієць Олексій Кучер в інтерв’ю одному з регіональних телеканалів заявив про те, що шість із 17 депутатів обласної ради за вас не проголосували. Як ви це прокоментуєте? Чому він так сказав, адже голосування було таємним? Вам щось відомо про це?

– Я дивився це інтерв’ю, чув, що він сказав. Але не можу дати цьому пояснення, тому що після цього з Олексієм не спілкувався, при зустрічі, звичайно, про це спитаю. Можливо, хтось із депутатів йому особисто сказав, що вони не підтримали мене як кандидата.

– Це може говорити про те, що у фракції є проблеми чи розкіл?

– Ні, ніяких проблем і розколу в нас немає. Ми спілкувались і до голосування на посаду голови облради, і після нього. У нас прекрасні відносини у фракції, ми бачимося щотижня. У нас повна ідилія і єдність. Так, у нас однозначно можуть бути суперечки і розбіжності у поглядах, але сварок у нас точно не буде, і ми завжди зможемо усі питання конструктивно проговорити і до сесійної зали ввійти як єдине ціле.

– А з іншими політичними фракціями? Чи можна сказати, що у вас є певна коаліція з Блоком Кернеса, наприклад?

– Я думаю, що у нас буде коаліція з усіма політичними фракціями щодо важливих питань. Якщо питання стосуватимуться розвитку Харківської області чи покращення життя населення, то як показала остання сесія: зі 105 присутніх усі 105 проголосували «за». Коаліція за правильні і потрібні рішення у нас є і буде усі п’ять років.

– Ви навіть говорили, що це «моноліт». Гучне слово...

– Так, гучне і саме так можна охарактеризувати обласну раду в тих питаннях, що стосуються покращення життя і розвитку Харківщини.

Читайте також: На Харківщині поліцейські виявили 158 порушників січневого локдауну

Соціальний бюджет

– У своєму виступі на першій установчій сесії ви назвали головні пріоритети в роботі, які ставите перед собою на посту голови Харківської обласної ради: і бюджет, і реформа децентралізації, і екологія... На чому зосередитесь?

– Зосередимося на всіх цих питаннях. Для цього і було збільшено кількість заступників (замість двох – чотири. – Авт.), за всіма напрямами ми будемо працювати й аналізувати те, що відбувається.

– Наприкінці 2020 року відбулася сесія обласної ради, депутати прийняли бюджет на 2021 рік. Як ви оцінюєте в цілому цей документ?

– Це був соціальний бюджет, ми виставляли на голосування тільки захищені статті. Також проголосували за виплату компенсацій погорільцям із Дворічанського району (близько 2,5 мільйона гривень), і цю допомогу постраждалі отримали ще в 2020 році. Також було ухвалено рішення про виділення 5 мільйонів на виплату заборгованості закладам культури, оскільки минулого року через пандемію коронавірусу багато концертів, виступів тощо було скасовано, через це з’явилася заборгованість перед співробітниками. На сесії ми проголосували, щоб виділити кошти на погашення заборгованості по зарплатах.

– Крім того, були виділені кошти для чорнобильців та враховане підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року. Тобто люди отримають зарплати.

– Так, усі питання щодо зарплат були закриті ще минулого року на тій сесії.

– Зараз обов’язки Харківського міського голови виконує секретар міської ради Ігор Терехов. Які у вас відносини, чи зустрічаєтесь ви, щоб обговорити якісь спільні плани?

– У нас було декілька робочих зустрічей. Ігор Терехов – це людина зі стрижнем, він переживає за результат, за ті проєкти, які були розпочаті Геннадієм Адольфовичем, знає ізсередини усю проблематику, яка є в місті.

– Можете розказати про відносини з головою Харківської облдержадміністрації Айною Тимчук? Ви вже спілкувалися? Як ви можете описати її?

– У нас хороші робочі відносини з Айною Леонідівною, повне взаєморозуміння з усіх питань, які виникають у ході роботи. Я вважаю, що ця людина на своєму місці, вона не боїться приймати складні і правильні рішення, грамотно підходить до вирішення питань. Я впевнений, що через деякий час ми побачимо результати її роботи.

– Ви знали її раніше до призначення?

– Ні, раніше ми не були знайомі, але складається враження, що знаємо одне одного давно. Знаєте, є такі люди, з якими постійно виникають перепони у спілкуванні, там де їх не має бути. Тут у нас відкриті відносини і всі питання вирішуються дуже легко.

– Каденція голови обласної ради – п’ять років. Доволі великий відрізок часу. Якою ви бачите Харківську область через ці п’ять років?

– Я, як голова обласної ради, робитиму все, щоб мешканці Харківської області відчули зміни в кращий бік. Сьогодні багато людей залишилися сам на сам зі своїми проблемами. Ті питання, які ми відпрацьовуємо в обласній раді, мають вирішуватися безумовно: це і ремонт доріг, і будівництво шкіл та дитсадків. Крім того, я прихильник того, щоб запускати нові програми, нові проєкти, спрямовані на те, щоб люди в селах і малих населених пунктах відчули зміни.

– Для вас пост голови обласної ради – це велика відповідальність, виклик чи черговий етап кар’єри?

– Насамперед це мій обов’язок. Депутати, які за мене проголосували, довіривши високий пост голови облради, були обрані людьми, і люди довірили їм ухвалення рішень на обласному рівні. Я відчуваю відповідальність перед усіма людьми, що голосували і за депутатів, і за мене особисто. Це і виклик, і відповідальність, і кар’єрний ріст. Але передусім це обов’язок перед людьми, які голосували за мене.

 

Досьє «СК»

Артур Едмарович Товмасян

Народився 1 березня 1981 року в смт Мангуш Першотравневого району Донецької області.

Освіта вища: У 2004 році закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство», кваліфікація «Юрист». У 2005 році закінчив Харківську національну академію міського господарства за спеціальністю «Економіка підприємства», кваліфікація «Спеціаліст».

У 2018 році закінчив Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії управління при Президентові України за спеціальністю «Державне управління», здобув кваліфікацію «Магістр державного управління». З 2018 року навчається в аспірантурі Національної академії державного управління при Президентові України, спеціальність «Публічне управління та адміністрування».

Трудова діяльність почалася у березні 2000 року, працював юрисконсультом у ВАТ «Азовський». Згодом перейшов у Державну виконавчу службу Маріуполя Донецької області. Потім працював радником у Харківській обласній державній адміністрації, начальником відділу в Управлінні виконавчої служби у Харківській області, а згодом у Запорізькій. У 2018-му був призначений заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Харківській області. У квітні 2020 року за президентською програмою «Ліфт» був призначений головою Харківської районної державної адміністрації Харківської області. 25 жовтня 2020 року обраний депутатом Харківської обласної ради VIII скликання. 11 грудня 2020 року обраний на посаду голови Харківської обласної ради VIIІ скликання.

Проживає у Харкові.

Улюблена книга: «Алхімік» Пауло Коельо.

Інтереси: музика, україномовна література.

Як відпочиває: готує домашні страви.