Роман Безсмертний: «Нова конституція має відображати ідею суспільства»

Promo
19.07.2018 17:53 Влада
Вільний подих у власній справі, спроможне місто та село, прозора система податків і нова політична еліта – на Харківщині обговорили, якою бачать Україну майбутнього.

Цього разу загальнонаціональна дискусія «Якої ми хочемо України» відбулася 18 липня в Харкові. Розмову, що має охопити всю країну, ініціював український політик, державний діяч, дипломат Роман Безсмертний, який після більше ніж 20 років політичної кар’єри вирішив балотуватися у президенти України.

На переконання політика, саме в дискусії українців має визріти нова модель державного управління та політичної системи в цілому. Тому, після Києва та Львова, він приїхав до Харкова і має намір об’їздити ще низку областей.

– Останні дослідження, які було проведено за європейською методологією, виявили в Україні одну дуже небезпечну проблему, суть якої полягає в розриві між суспільством і державою. Сьогодні держава залишила людину на узбіччі, не дбає про її потреби. Вона займає багато місця там, де її не повинно бути, і зовсім відсутня там, де вона вкрай необхідна.

Через це, за словами Романа Безсмертного, монополізована на центральному рівні політика втратила своє справжнє призначення – відповідальне і компетентне управління державою в інтересах людини, а політична система, яка є сьогодні у країні, не може працювати.
– До прикладу, якщо взяти аграрний сектор... Чи є у країні політична сила, яка відстоює інтереси середнього фермера-селянина? Тут два варіанти: або ж є ті, які відстоюють інтереси латифундистів, або ж ті, які вдарилися в ліву риторику. У цьому разі як ми можемо говорити про свободу та рівність? – пояснює політик.

Нова ж система має передбачати партії, які б захищали людей праці, роботодавців та інші категорії. Саме тому як один з авторів Основного Закону Роман Безсмертний пропонує підготувати Конституційний акт і прийняти його новим складом парламенту.
– Разом ми маємо вийти на нову модель країни та сформувати власну ідею Великої України. Я працював над проектами нової Конституції, але виступаю проти насадження ідеї однієї людини. Необхідно сформувати її разом із запитів людей. Цьому має сприяти діалог у Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, в інших адміністративних центрах усередині, а потім між ними.

Як пояснив Роман Безсмертний, Конституційний акт має стати дороговказом для майбутнього країни та передбачати чіткі зобов’язання у перехідний період, який не повинен затягуватися більше ніж на три роки. Окрім цього, за його словами, в Україні потрібно сформувати свідоме місцеве самоврядування, яке б могло розпоряджатися повноваженнями на користь людини.
– Місцеве самоврядування має отримати повноваження, але це не означає безконтрольність. І контроль має бути не меншим, як за діяльністю центральної влади. Окрім цього, люди повинні бачити, на вирішення яких питань і проблем ідуть кошти, — додає політик.

Загалом, за його переконанням, тема сплати податків і розпорядження ними – це одне ціле, але діюча система бюджетування не дає втілити в життя вищезгадану схему контролю.
– Люди не знають, куди і на що платять податки, тому потрібно кардинально змінити фіскальну модель. Загалом, люди, які займаються власною справою, мають вільно дихати, і тоді ми швидко змінимо ситуацію. Перший крок – територіальна реформи, яка чітко встановить: ось межі міста Харків, а ось — усі, хто тут проживає, – платники податків, і вони ж мають розпоряджатись через свої органи місцевого самоврядування цими ресурсами. На сьогодні з містом можна ще якось потягнути, а от інша ситуація із громадами, де проживають до 2000 осіб, – каже Роман Безсмертний.

Тому, на його думку, у громаді має бути не менше 8000–10 000 осіб. Саме в таких громадах місцеве самоврядування зможе побудувати дитсадок чи амбулаторію, а не жити за схемою «усе, що заробили, те і з’їли».
За словами політика, окрім цього, після етапу створення громад необхідно запровадити систему вирівнювання доходів громад, адже завдання держави – створити модель, у якій би і людина з міста, і людина із села мали рівні умови.