Сесія облради: куди підуть гроші обласного бюджету

04.09.2018 17:33 Влада
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
На черговому пленарному засіданні сесії Харківської обласної ради до бюджету області на цей рік прийнято низку змін. Зокрема, збільшено фінансування галузей охорони здоров’я, освіти та комунального господарства Харківщини.

Медицина стала однією з центральних тем сесії обласної ради, яка відбулася 30 серпня. Так чи інакше протягом усієї сесії депутати поверталися до цього питання.

У першу чергу народні обранці області затвердили зміни до обласного бюджету на цей рік. Громада Харківщини прийняла 39 мільйонів 870,8 тисячі гривень субвенції з державного бюджету, які підуть на будівництво амбулаторій загальної практики – сімейної медицини. Це означає, що кожний район Харківщини буде з новою амбулаторією.

Окрім цих майже 40 мільйонів гривень, на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості також спрямовується 159,4 мільйона гривень ( це кошти вказаної субвенції, які були отримані торік). На співфінансування до держсубвенції депутати виділили з обласного бюджету 20 мільйонів гривень. У підсумку – понад 200 мільйонів гривень підуть на будівництво амбулаторій загальної практики – сімейної медицини у районах області.

Однак, цієї суми на 30 об’єктів не вистачить. За підрахунками представників Департаменту капітального будівництва ХОДА, одна амбулаторія (з житлом для лікаря, благоустроєм та обладнанням, мережами, автомобілем), обійдеться у близько 10 мільйонів гривень. Тому без залучення співфінансування з місцевих бюджетів не обійтися.

Як наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, субвенція для будівництва амбулаторій уже надійшла до бюджету Харківської області, тож райони та громади вже з вересня приступатимуть до будівництва.

Один на всю

Затвердили депутати й зміни, які торкнуться проекту формування госпітальних округів у Харківській області. Своїм рішенням вони затвердили створення одного госпітального округу на всю область. Нагадаємо, у Києві бачили створення на Харківщині чотирьох округів. Влада Харківщини планувала втілити формулу 6+1 (шість госпітальних округів області та один – Харкова). Зрештою Міністерство охорони здоров’я рекомендувало доопрацювати це рішення. Як прокоментував після засідання Сергій Чернов, пропозицію створити чотири медичні округи в області відхилили, бо це не відповідало логістиці й логіці.

Загалом, за словами голови облради, обговорення довкола необхідної кількості госпітальних округів в області велося протягом року. Спільним розпорядженням голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації була створена робоча група за участю депутатів, посадовців, медиків і громадськості. До обговорення долучилася й Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області.

У результаті, щоб не стримувати проведення реформи, у цей перехідний період спільними зусиллями було знайдено компроміс – створити один госпітальний округ, не визначаючи центри, – пояснив Сергій Чернов. – Наша мета – не допустити скорочення мережі медичних закладів. Сподіваюся, що Уряд затвердить цю схему, й ми отримаємо можливість працювати на другому рівні надання медичної допомоги, отримуючи фінансування від держави.

Серед інших медичних тем, які порушувалися на цій сесії, – автономії медзакладів. Депутати обласної ради схвалили проект рішення «Про припинення комунальних закладів охорони здоров’я, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, – шляхом перетворення у комунальні некомерційні підприємства».

Нагадаємо, що, відповідно до законодавства, усі комунальні заклади охорони здоров’я мають стати некомерційними підприємствами. Це дозволить їм вести господарсько-розрахункову діяльність, залучати позабюджетні гроші, щоб надавати якісні медичні послуги. Крім того, у рамках медреформи новостворена Національна служба здоров’я України, яка співпрацює тільки з комунальними некомерційними підприємствами. На минулій сесії обласна рада прийняла рішення, яким змінила статус 44 медичних закладів. Вони стали комунальними неприбутковими підприємствами. Цього разу ще три заклади проходять цю процедуру: обласний центр паліативної медицини «ХОСПІС» у Харкові, обласний туберкульозний санаторій «РІПКИ» у с. Ріпки Богодухівського району та обласний туберкульозний санаторій «ШАРІВКА» у с. Курортне Зміївського району.

Старт покладено

30 серпня депутати облради також схвалили проект рішення про надання згоди на проведення робіт на об’єкті «Будівництво (реконструкція) комплексу комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» в Харкові.

Це рішення дасть можливість надалі отримати містобудівні умови та обмеження на проведення робіт з будівництва комплексу Обласного центру онкології (Помірки), що необхідно у відповідності до чинного законодавства.

Наразі вже виконані передпроектні роботи та узгоджена земельна ділянка. У рамках проекту до вже існуючої будівлі буде прибудовано чотириповерхову будівлю нового онкоцентру.

Наше завдання – зробити це якомога швидше та обладнати приміщення найсучаснішим устаткуванням, створити необхідні умови для лікування пацієнтам та праці – медичному персоналу. Думаю, протягом трьох років це можна зробити, якщо збережуться існуючі тенденції з наповненням бюджету області, – вважає Сергій Чернов.

В облраді говорять про необхідність залучення допомоги міжнародних донорів, готових надавати гроші або обладнання. Зокрема, у цій справі є порозуміння з Європейським інвестиційним банком.

Ми також будемо звертатися до Державного фонду регіонального розвитку, щоб цей проект отримав спільне фінансування державного та регіонального бюджетів, – додав голова облради.

Як зазначають у Департаменті капітального будівництва, новий центр буде облаштовано усім необхідним медичним обладнанням, він передбачатиме 410 ліжко-місць.

Окрім того, депутати, схваливши зміни до облбюджету, виділивши 2,5 мільйона гривень на розробку проектної документації для будівництва обласного онкоцентру.

Для освіти

Завдяки коригуванню обласної скарбнички, додатково виділено понад 25 мільйонів гривень на освітянську галузь. Ця сума з’явилася від перевиконання доходів загального фонду обласного бюджету, залишків коштів, субвенцій з державного бюджету, що склалися на початок року, а також перерозподілу раніше виділених асигнувань.

Із 25 мільйонів гривень 1 мільйон піде на завершення робіт з капітального ремонту відкритих спортивних майданчиків для Харківського державного вищого училища фізичної культури № 1. Ще понад мільйон – на проведення капітального ремонту першого поверху Обласної спеціалізованої школи-інтернату I–III ступенів «Обдарованість». На оснащення закладів загальної середньої освіти з поглибленим/профільним вивченням природничих та математичних предметів і опорних шкіл засобами навчання, у тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами навчання, піде 11 мільйонів 600 тисяч гривень.

На спорт і дороги

Додаткове фінансування з облбюджету отримало будівництво й реконструкція об’єктів інфраструктури Харківщини, її дороги.

Як відзначила після сесії голова ХОДА, голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону та міжнародного співробітництва обласної ради Юлія Світлична, завдяки децентралізації місцеві бюджети мають додаткові фінансові надходження.

Ці кошти маємо використати ефективно та завершити розпочаті в цьому році проекти розвитку сфер охорони здоров’я, освіти, модернізації вуличного освітлення тощо, – додала вона.

Загалом, у рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2018 рік, більше 114 мільйонів гривень виділено на ремонт 78 об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства у районах області.

Для прикладу, 5 мільйонів отримає смт Близнюки на реконструкцію нежитлового приміщення банку «Україна» для розміщення там садка. Вовчанська ЦРЛ отримала на реконструкцію понад 6 мільйонів гривень. У Дергачах на продовження будівництва ФОКу виділили 3 мільйони гривень. Стільки ж передбачено на будівництво ФОКу в Краснокутську. У Нововодолазькій ЦРЛ чекають на капітальний ремонт хірургічного відділення, і заклад отримає на це понад 4 мільйони гривень.

«СК» уже писав про те, що цьогоріч на ремонт доріг комунальної власності та місцевого значення очікується спрямувати понад мільярд гривень. І от внесеними змінами до джерел фінансування Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018–2020 роки депутати це зробили. Вони погодили збільшення обсягів фінансування дорожніх робіт за рахунок субвенції з Державного бюджету та коштів від надходження рентної плати за користування надрами. Додатково на ремонти доріг рішенням сесії спрямують понад 300 мільйонів гривень. Також була внесена ще одна зміна. Відповідно до ЗУ «Про державний бюджет України на 2018 рік» передбачено видатки за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», зокрема бюджету Харківської області передбачено обсяг субвенції в сумі 85 мільйонів гривень. Із неї пропонується додатково направити 42,9 мільйона гривень на ремонт комунальних доріг. На ці гроші проведуть капітальний ремонт дорожнього покриття на восьми об’єктах.

Білі плями

Під час сесії депутати ліквідували в області «білі плями». Йдеться про перспективний план формування територій громад Харківської області. У ньому – три принципові зміни. Перша – віднесення Волохова Яру в Чугуївському районі до Чкаловської громади за рішенням районної робочої групи. Друга – внесення до перспективного плану Куп’янська-Вузлового, якого раніше не було в документі. Третя – внесення до плану Харкова, відповідно до зауважень, надісланих Мінрегіоном.

Є ще одна зміна, яка стосується Лозівського району. У Перспективному плані було зазначено, що на території цього району планується утворити дві ОТГ з центрами у Лозовій та смт Краснопавлівка. Та протягом липня-серпня Лозівська міська рада ініціювала процес добровільного приєднання територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення. Враховуючи рішення місцевих рад Лозівського району та звернення Лозівського міського голови, внесено зміни до Перспективного плану. І тепер маємо одну Лозівську об’єднану територіальну громаду (з центром у Лозовій) – найбільшу в Україні. Відповідне рішення на своїй сесії 31 серпня прийняла Лозівська міська рада. До складу ОТГ увійдуть усі 23 територіальні громади Лозівського району – загалом 74 тисячі 255 жителів.

Після внесення змін покриття Перспективним планом території Харківської області стало 100-відсотковим.