Якщо індичка почала рано відкладати яйця

05.02.2019 13:45 Корисно
Фото: selobiznes.ru Фото: selobiznes.ru
Щоб розведення індиків було успішним і результативним, господарю потрібно точно спланувати висиджування потомства, і відповідно, продуктивність індичок.

«Живий інкубатор»

Найактивніше індичка несеться з початку березня або ж квітня. До цього моменту практично всі домашні птиці повністю готові до висиджування свого потомства, тому активно обладнують свої гнізда. Щодо індичок, то вони — добрі матусі, дуже дбайливі й уважні до потомства, висиджування яєць, для яких будують міцне надійне гніздо. Сидить птиця на яйцях, доки не вилупляться пташенята. Далі індички піклуються про потомство, не кидають напризволяще. А якщо зважити, що індиченятки вельми вибагливі до умов утримання, материнський догляд може суттєво полегшити їх вирощування і зменшити кількість «відходів». Тому є сенс (звичайно, не у промислових масштабах!) не вдаватися до апаратів штучної інкубації, а використовувати для висиджування живу птицю.

 

Терміни «плавають»

Які в цьому процесі можуть виникнути особливості? Буває, що індички почали нестися раніше за звичайні терміни, у січні-лютому. Досвідчені птахівники кажуть, що нічого страшного в цьому немає, птиця має «рознестися», перш ніж підуть нормальні яйця (перші 10–15 яєць будуть дрібними, непридатними для виведення). До того ж, індичка не сяде не яйця, поки температура зовнішнього середовища не стане такою, яка годиться для появи пташенят. Такі «молоді» яйця можна використовувати в кулінарних цілях.

А от з кінця лютого можна вже потроху відбирати яйця для розведення і постійно мати запас інкубаційного матеріалу. Кількість яєць — 19–23 під одну індичку. Для насиджування годяться яйця правильної форми, без тріщин і наростів, що зберігалися не більш ніж 15 днів при температурі 14–18 °С. Яйця, термін зберігання яких вже сплинув, можна використовувати для домашніх потреб.

Буває і так, що індички зарано почали нестися, а потім припинили. Нічого страшного: за місяць-два процес відновиться, уже на постійній основі. І категорично не рекомендується припиняти несення яєць, знижуючи температуру утримання птиці до –10…15 °С, як радять деякі «експерти». Адже такі стресові умови утримання можуть призвести до загибелі птиці.

 

Поради практиків

Досвідчені фермери дають кілька порад, які допоможуть початківцям правильно визначати початок несучості у індичок. Наведемо основні рекомендації, які треба враховувати.

Основна та найбільш надійна ознака початку процесу — постійна температура в пташнику, яка не опускається нижче за +5 °С. Тож коли у приміщенні тримається такий показник температури без додаткового штучного обігріву протягом тижня, можна готується до початку інкубаційного сезону.

Птиця починає постійно й активно шукати затишне місце, не виходить на прогулянки і постійно тягає сухі гілочки, залишки свого пуху, з яких планує робити затишне гніздо.

Коли у дворі в сезон кладок відсутня певна птиця, вона ховається від інших індиків, щоб нестися. Головне — не потривожити птицю в такий відповідальний момент, оскільки стрес дуже впливає на показники несучості.

Якщо індичка линяє, слід саджати її на гніздо незалежно від наявної кількості яєць, нехай їх і мало. Адже процес зміни пір’я значно гальмує процеси репродуктивної функції.

Деякі індички сідають висиджувати пташенят уже в середині квітня. Звичайно, це зарано для індиченят. Але під таких нетерплячих птиць можна підкласти гусячі (13–15 шт.) або качині (21–25 шт.) яйця. Можна підкласти й курячі (25–29 шт.), щоб отримати ранніх курчат. Ранні курчата швидко ростуть, і в листопаді курочки-молодички починають нестися.