Готуємо святковий кекс «Панеттоне»

Готуємо святковий кекс «Панеттоне»

З сухофруктами та горіхами, прикрашений цукровою пудрою, ніжний та ароматний, такий кекс – відмінна випічка для чаювання на будь-яке свято.

Знадобляться:
яйця – 2 шт.,
жовток – 3 шт.,
молоко – 200 мл,
цукор – 150 г,
ванільний цукор – 15 г,
дріжджі (швидкодіючі) – 11 г,
вершкове масло – 125 г,
борошно – 700 г,
сіль – 1 щіпка;
для начинки:
сухофрукти (родзинки, сушена журавлина) – 300 г,
горіхи (мигдаль, фундук) – 100 г,
цукрова пудра – для прикраси.

Дріжджі розвести в підігрітому до 37 градусів молоці і відставити убік. Яйця, жовтки, цукор і сіль збити разом у пишну піну міксером або блендером. Не перестаючи збивати і переключивши на маленьку швидкість міксер, влити молоко з дріжджами, розмішати все. Вимісити тісто протягом 5 хвилин, потім додати частинами м’яке масло (кімнатної температури) і вимішувати, поки тісто не стане однорідним, без масляного блиску. Перекласти готове тісто в змащену маслом миску, накрити змоченим у гарячій воді рушником і поставити в тепле місце на годину.

Сухофрукти спочатку промити, потім як слід просушити і перемішати з горіхами і двома столовими ложками борошна. Готове тісто викласти на поверхню, яку попередньо посипати борошном, розтягнути трохи руками в боки і насипати на серединку частину начинки. Зібрати краї тіста до центру, ніби накриваючи начинку, і знову розтягнути тісто. Насипати ще приблизно третину начинки і повторити процедуру. Таким способом треба вмішати всі сухофрукти в тісто. Можна ще кілька разів скласти таким чином тісто, щоб начинка рівномірно розподілилася.

Читайте також Готуємо різдвяні імбирні пряники «Ялинкові»

Розділити готове тісто на дві частини. Форми змастити маслом, злегка присипати борошном, викласти тісто у форми, накрити рушником і поставити відпочити та піднятися хвилин на 40–50 у тепле місце. Підготовлені кекси поставити в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 45, можна на годину. Через 10 хвилин після початку випікання покласти зверху шматочок фольги або пергаментного паперу, щоб кекси рівномірно пропеклися.



Готовність кексів можна перевірити дерев’яною шпажкою, проткнувши нею кекс зверху, – якщо шпажка суха, значить, паска готова. Дістати готові кекси, дати охолонути, посипати за бажанням цукровою пудрою і можна подавати на стіл.

Матерiaли по темі

subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: