Рецепти найсмачніших домашніх біляшів: класичні, з картоплею і ліниві
Біляші «Соковиті» з м’ясом

фото 1000.menu
Знадобляться для тіста: 
борошно – 350 г, 
вода – 220 мл, 
дріжджі сухі – 1,5 ч. л., 
цукор – 1 ч. л., 
сіль – 0,5 ч. л., 
олія – 1,5 ст. л.; 
для начинки: 
фарш м’ясний – 250–300 г, 
цибуля ріпчаста – 1 шт., 
сіль – 0,5 ч. л., 
чорний мелений перець – за смаком, 
зелень (свіжа) – за смаком, 
холодна вода – 50–100 мл, 
олія – для смаження.
Взяти чашку, всипати в неї дріжджі, цукор, додати 2 ст. л. води і 2 ст. л. борошна і залишити на 20 хвилин для активації дріжджів. Узяти велику миску, вилити туди решту води, додати сіль і олію, додати дріжджі, що підійшли, і просіяне борошно та замісити м’яке тісто, воно має бути трохи липким. Накрити рушником і залишити підходити. Поки тісто підходить, почистити і порізати цибулю, трохи її розім’яти із сіллю, додати фарш, воду і порізану зелень, перемішати.
Готове тісто розділити на кілька частин, а кожну частину розкачати в невеликі коржі. На серединку коржів викласти начинку, загорнути краї над начинкою так, щоб залишився невеликий отвір, і дати біляшам трохи постояти. Смажити біляші потрібно у великій кількості олії до рум’яної скоринки з обох боків. Готові біляші викласти на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир.
Біляші з картоплею в духовці

фото russianfood.com
Знадобляться для тіста: 
борошно – 320 г, 
дріжджі сухі – 1 ч. л., 
сіль – 1 ч. л., 
яйце – 1 шт., 
олія – 3 ст. л., 
вода – 100 мл; 
для начинки: 
картопля – 3 шт., 
цибуля ріпчаста – 0,5 шт., 
сіль, чорний мелений перець – за смаком, 
зелень – 2–3 гілочки.
У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль, дріжджі, перемішати. Вбити яйце, влити олію і трохи теплу воду, замісити тісто. Воно повинно вийти еластичним і злегка липким, якщо виходить дуже липке, то потрібно додати ще трохи борошна. Скачати готове тісто в кулю, накрити рушником і поставити в тепле місце підходити на 30–40 хвилин.
Картоплю відварити в мундирі, почистити, порізати маленькими кубиками, додати сіль, мелений перець і дрібно порізану зелень. Розділити тісто на 10–12 частин, кожну частину розкачати в корж. У центр коржа викласти начинку і защипнути його краї до центру, залишаючи невеликий отвір. Застелити деко пергаментним папером і викласти на нього біляші. Випікати їх слід у розігрітій до 180 градусів духовці до зарум’янювання. Подавати на стіл гарячими.
Ліниві біляші

фото russianfood.com
Знадобляться для тіста: 
кефір – 600 мл, 
цукор – 1 ст. л., 
сіль – 1 ч. л., 
яйце – 1 шт., 
олія – 2 ст. л., 
сода – ¼ ч. л., 
борошно – 300–350 г; 
для начинки: 
фарш м’ясний (будь-який) – 300 г, 
цибуля ріпчаста – 1 шт., 
сіль, чорний мелений перець – за смаком; 
олія – для смаження.
Кефір злегка підігріти, вилити його в глибоку миску, додати цукор, 2 ст. л. борошна, перемішати, потім додати соду, знову перемішати. Вбити яйце, всипати сіль, просіяти частинами борошно і замісити тісто за консистенцією трохи густіше, ніж на оладки. Потім додати олію, знову перемішати тісто і прибрати вбік.
Приготувати начинку: цибулю почистити і дрібно порізати, додати її у фарш, посолити, поперчити і як слід перемішати. Розігріти олію на сковороді, за допомогою столової ложки викласти туди порції тіста. Руками зліпити невеликі плоскі котлетки з фаршу і покласти їх на тісто, а зверху накрити другою порцією тіста. Смажити біляші на маленькому вогні з обох боків до золотистої скоринки. Подавати на стіл можна зі сметаною.
 
                