Страва у горщику: готуємо азу зі свинини

11.02.2020 08:00 Корисно
фото povarenok.ru фото povarenok.ru
Азу — це рецепт з татарської кухні, дуже смачна та пікантна на смак страва. Приготована у горщику, вона виходить більш ароматною, соковитою та ніжною.

Знадобляться:
картопля (середня) – 8 шт.,
свинина (вирізка) – 400 г,
огірок (маринований або солоний) – 6 шт.,
цибуля ріпчаста (середня) – 3 шт.,
морква – 1 шт.,
твердий сир (за бажанням) – 100 г,
томатна паста – 2 ч. л., 
чорний перець горошком – 6–9 шт.,
сіль, чорний та червоний мелений перець – за смаком,
лавровий лист – за кількістю горщиків,
олія – для смаження,
кріп (сушений) – за смаком;
для соусу:
майонез – 3 ст. л.,
кетчуп – 3 ст. л.

Огірки дрібно порізати. М’ясо помити, обсушити, порізати невеликими брусочками або кубиками. Цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на олії до золотистого кольору, перекласти їх у тарілку, у сковорідку знову влити трохи олії і обсмажити на ній м’ясо до легкого зарум’янювання, в кінці смаження трохи посолити і поперчити.

На дно горщиків першим шаром викласти порізані огірочки, потім — обсмажене м’ясо. У невеликій ємності змішати кетчуп та майо­нез і полити м’ясо зверху цим соусом, додати в горщик один лавровий лист, чорний перець горошком (у кожен горщик — по 2–3 шт.). Посипати сушеним кропом. Потім зверху — засмажку з моркви і цибулі. Картоплю почистити і порізати невеликими кубиками, теж обсмажити до напівготовності на олії, в кінці трохи посолити і поперчити червоним перцем. Перекласти верхнім шаром у горщик і залити водою, змішаною з томатною пастою (2 ч. л. томатної пасти на 150 мл води). Накрити горщики кришками і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 30–40 хвилин. У кінці приготування за бажанням можна посипати страву натертим сиром. Подавати на стіл можна відразу в горщику або викласти в та­рілку.

Читайте також Як готувати голубці: класичні, ліниві та пісні