Посівна-2021: аграрії Харківщини розповіли, як пізня весна вплинула на рослини

18.05.2021 11:34 Агропром
Фото: agro-business.com.ua Фото: agro-business.com.ua
Щонайменше на два тижні пізніше цієї весни аграрії Харківської області вийшли в поле. Як повідомили в ХОДА, причина цьому – прохолодна й дощова погода.

Як розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА Сергій Прокопченко, цього року на Харківщині планують засіяти сільськогосподарськими культурами площу, на 1 % більшу, ніж торік, – 1,8 мільйона гектарів. Частка зернових культур складатиме 57,8 % від загальної площі посіву.

Читайте також: Як краснокутська органічна малина потрапила на ринок ЄС

– За всіма категоріями господарств ярі зернові і зернобобові культури очікується посіяти на площі 442,7 тисячі гектарів, або 98 % до показників 2020 року. Станом на 13 травня поточного року за всіма категоріями господарств посіяно ярих зернових культур 303,3 тисячі гектарів, або 69 % до запланованих площ. Зокрема: ярого ячменю – 120,5 тисячі гектарів (96 % до прогнозу) та кукурудзи на зерно – 143,8 тисячі гектарів (54 %), – повідомив директор Департаменту АПР.

Триває на Харківщині й посів технічних культур. Наразі аграрії регіону вже засіяли 254,7 тисячі гектарів соняшнику (45 % до прогнозу), цукрових буряків – 3,4 тисячі гектарів (92 % до прогнозу) та сої – 8,5 тисячі гектарів (40 % до прогнозу).

Експерти зазначають, що заморозки, які спостерігалися в різних районах Харківщини протягом кінця квітня – початку травня, негативно на рослини не вплинули.

– Через дощі посівна трохи затягнулася. Але нічого страшного, все встигаємо. Дощ для наших рослин дуже потрібний, – розповідає «Слобідському краю» очільник ПСП «Виселок», що у Дворічанській громаді, Василь Акулов. – Нас життя навчило прилаштовуватися під ті погодні умови, що є, виправляти помилки і йти далі.

Його сільськогосподарське підприємство займається тваринництвом і вирощує пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник та ріпак. Цьогоріч ПСП «Виселок» засіяло 5,5 тисячі гектарів землі. Василь Акулов сподівається, що врожайність буде не меншою за минулорічну – 45–47 центнерів на гектар.

– Плюси тривалих дощів у тому, що зараз у землі багато вологи. Окрім цього, зараз почали активно вилазити бур’яни, ми їх відразу видаляємо. Тож конкуренції в рослин не буде, – підкреслює аграрій.

Однак водночас він зазначає, що довелося пересіяти близько 10 % озимих культур. Каже, що такі ситуації на його підприємстві трапляються рідко. Востаннє доводилося якийсь відсоток озимої пшениці пересівати десь п’ять років тому.

– Зазвичай озимі в нас у задовільному стані. А цього року 10 % довелося пересівати. Ось тут би нам не завадила допомога науковців – не шаблонні фрази, а дієві поради. Хотілося б дізнатися, через що це відбувається, бо умови на полях однакові, технології однакові, а результат різний? – питає Василь Акулов.

У Департаменті агропромислового розвитку ХОДА зазначають, що наразі близько 88 % посівів озимих зернових культур перебувають у задовільному та доброму стані. Площа посіву озимих на Харківщині складає 599 тисяч гектарів. Наразі аграрії області підживлюють озимі зернових культур азотними добривами.

У ПСП ім. Фрунзе, що на Зачепилівщині, жодних нарікань на озимі немає.

– Станом озимих, що сіяли восени, ми задоволені. Як і ходом весняної посівної, – розповідає очільник ПСП ім. Фрунзе Іван Глянь. – Яким буде врожай, залежить від подальшої погоди. Потрібні оптимальні кліматичні умови: і дощі, і сонце, і вітер – усього потроху. Поки що погода нас радує. У непоганому стані як озимі, так і ярові культури. У нашій зоні посівну ми вже практично завершили. Сіяли всі адаптовані культури: кукурудзу, соняшник, ячмінь, горох, люцерну тощо. Практично все зійшло. Тож поки що все йде за планом.

ПСП ім. Фрунзе під час цьогорічної посівної засіяло близько 4 тисяч гектарів землі.

А в «Агрофірмі Світанок» з Нововодолазької громади кажуть, що свої поля вже всі засіяли – близько півтори тисячі гектарів, тепер допомагають сусідам з посівною.

– У себе ми вже посіяли ячмінь, горох, соняшник та кукурудзу, тепер сусідам допомагаємо, – зазначає керівник ПП «Агрофірма Світанок» Олександр Колісник. – Що буде з урожаєм цього року, складно спрогнозувати, наразі всі рослини тільки сходять.

Однак він також, як і колеги, сподівається, що врожай-2021 буде не гіршим за попередній. У минулому році врожайність озимих культур в «Агрофірмі Світанок» складала 50 центнерів з гектара, ярових культур – 35 центнерів з гектара.