Чи подорожчають картопля та цукор. Надлишок врожаю на Харківщині псується

24.11.2014 12:33 Агропром
atn.ua atn.ua
Про успіхи слобожанських фермерів і перспективи ми розпитали директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Бориса Даниліва.

– Рік був сприятливим для виробництва овочів. Чи вистачить їх для потреб Харківщини і чи не очікується дефіциту картоплі та, як наслідок, її подорожчання, як це було минулого року?

– За річною потребою області у 413 тис. тонн ми зібрали понад 700 тис. тонн овочів. Картоплі зібрано близько 1 млн тонн при потребі 400 тис. тонн. Це означає, що картоплею цього року ми нормально забезпечені, а отже, суттєвих коливань цін, як минулого року, не передбачається. Що цікаво, фактично 98 % її вирощується у приватному секторі.
Єдина проблема для області – це глибина переробки та умови зберігання овочів. У нас значна частина урожаю псується. Це серйозна ніша на майбутнє як для наших бізнесменів, так і для іноземних інвесторів. Адже, наприклад, картопля – це ще й крохмаль, чіпси, спирт і купа інших продуктів.

– А як щодо цукру? Минулого року його теж не вистачало.

– Річна потреба в цукрі становить 103–104 тис. тонн. Цього року на п’яти наших цукрових заводах ми виробимо десь 115–118 тис. тонн. Якщо врахувати, що в нас ще 28 тис. тонн цукру лежали на складах, забезпечення ним буде нормальним. Гарантувати, що ціна не зміниться, не можна. Я вважаю, вона буде дещо вищою, оскільки залежить від собівартості продукту: це і вирощування буряку, і робота цукрового заводу.

– Чи є вже зараз потенційні інвестори, які хочуть відкрити свій бізнес, зокрема в переробній галузі, у регіоні?

– Ми дуже часто зустрічаємося з потенційними іноземними інвесторами. Вони мають величезний інтерес до України. Але зараз вони насамперед дивляться на воєнну ситуацію в нашій державі, вивчають, а якоїсь активності, конкретних кроків поки що немає.

Леонід Пісня, матеріал з газети "Слобідський край" № 137 від 15.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта