Чи вигідно сьогодні займатися м'ясним бізнесом на Харківщині

08.02.2016 08:04 Агропром
Фото: otvet.bigmir.net Фото: otvet.bigmir.net
Собівартість виробництва свинини та яловичини наразі більша, ніж відпускна ціна.

М'ясний бізнес в Україні сьогодні є збитковим, вважає аграрій з Вовчанщини, доктор економічних наук, професор, заступник голови постійної комісії Харківської облради з аграрної політики Олег Супрун. За його словами, собівартість виробництва як свинини, так і яловичини наразі складає близько 60 грн/кг. Реалізувати ж продукцію навіть за такою ціною майже неможливо.

М’ясо зі скривавленою комахою продали у супермаркеті Харкова (ФОТО)

"СК" отримав документи, де вказані ціни, за якими м'ясокомбінати області закуповують сировину як у живій вазі, так і вже у вигляді м'яса. Станом на 25 грудня 2015 року ціни були наступними. В середньому свинину у живій вазі закуповували по 26-27 грн/кг, м'ясо - 37-40 грн/кг, яловичину у живій вазі - 25-27 грн/кг, м'ясо - 40-43 грн/кг. За даними ж статистики, українські виробники у грудні продавали яловичину по 40,8 грн/кг, свинину - 44,8 грн/кг, курятину - 30,3 грн/кг.

- Ціна, яку пропонують українському аграрію, - збиткова. Вона навіть не покриває основних витрат. В країнах Європи держава дає сільгоспвиробникам компенсацію. В Польщі вона, наприклад, дорівнює 50 % витрат. Якби у нас так було, то фермери могли б продавати м'ясо по нинішнім цінам, а за рахунок допомоги держави не терпіти збитків і розвивати бізнес, - вважає Олег Супрун.

Єдиний вихід - здавати м'ясо на роздрібну торгівлю. Сьогодні на ринку кілограм м'якості свинини продають по 65 грн, яловичини - 80-90 грн. З іншого боку покупцям розраховувати на екологічно-чисте українське м'ясо, також не доводиться. Олег Супрун розповів, що сьогодні більшість сільгоспвиробників вже активно використовують біодобавки і біостимулятори.

Займатися курячим м'ясом в Україні також важко. На реальний прибуток можуть розраховувати лише солідні бізнесмени, які вклали величезні гроші у виробництво і тримають дуже багато птиці. На таких підприємствах на двох-трьох працівників зазвичай приходиться 5-10 тис. курей.

- З одного боку птицею займатися вигідніше. В цьому бізнесі швидкість обороту грошей у рази більша. Щоб виростити курку, треба два місяці. В результаті вкладені гроші аграрію повернуться за три місяці. На те, щоб виростити корову, піде два роки, а гроші за неї відіб'ються лише через три - два з половиною роки, - пояснив Олег Супрун. - З іншого боку в Україні зараз перевиробництво курятини. В країні великих виробників близько десяти, а всього аграріїв лише на Харківщині 650.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта