Чому дрібні фермери не можуть вийти на великий ринок. Думка експертів

17.10.2014 10:01 Агропром
З року в рік в Україні зменшується кількість дрібних фермерських господарств. Аграрії не витримують конкуренції з великими агрохолдингами і залишають цей ринок.

Світова практика довела, що для розвитку дрібного та середнього бізнесу фермери мають об’єднуватися у кооперації. Проте, в Україні цей процес досі так і не розпочався.

Сьогодні 50,2 % усієї сільськогосподарської продукції виробляється в особистих селянських і фермерських господарствах. Ще вищою є частка цих господарств у продукції тваринництва – 58,4 %. Дрібний і середній агробізнес наразі обробляє понад 25 % всіх сільськогосподарських земель країни. У той же час в останні роки чітко намітилася тенденція до зменшення кількості таких підприємств. Якщо ще у 2010 році в Україні існувало 41,5 тис. фермерських і 4 млн 612,1 тис. особистих селянських господарств, то станом на цей рік їх залишилося 39,6 тис. і 4 млн 241,6 тис. відповідно.

У причинах такої ситуації розбиралися фермери, експерти та чиновники під час міжнародного форуму «Агропорт-2014», що відбувся у Харкові. Учасники дійшли висновку, що причин декілька. По-перше, недосконале законодавство і відсутність державної підтримки. По-друге, конкуренція з великими агрохолдингами, які витісняють з ринку дрібного фермера. По-третє, закриті європейські ринки збуту, які так і не відкриються через відсутність сертифікації української продукції, якість якої теоретично може бути дуже високою.

– Українські аграрії можуть вийти на великий ринок, однак дрібний фермер сьогодні, на жаль, не може вийти навіть на нормальний вітчизняний ринок. Їм залишається здавати свою продукцію перекупщикам на базарі або торгувати на трасі, – сказав керівник напряму «Розвиток ринкової інфраструктури» проекту USAID «Агроінвест» Микола Гриценко. – У всьому світі дрібні підприємці, які самотужки не можуть розвиватися, об’єднуються у кооперації. Однак і тут для українських фермерів виникають проблеми.
За словами Миколи Гриценка, в Україні досі надзвичайно високі податки на продаж сільськогосподарської продукції. Так, об’єднавшись у кооперацію та вийшовши на цивілізований ринок, фермерам доведеться віддавати державі 37 % від виторгу, що є суттєвим навантаженням на бізнес.

– Треба вносити зміни до законодавства, – переконаний експерт. – По-перше, юридично врегулювати питання створення самої кооперації, а по-друге, зменшити податкове навантаження на виробників, які об’єднуються в такі кооперації.
Проте, навіть зараз об’єднання дрібних сільгоспвиробників є економічно вигідним і дає можливість перейти на абсолютно інший рівень ведення бізнесу.

– В одному із сіл Херсонської області об’єдналися понад 150 сімей, які вирощують баштанні культури. Ці люди побудували спільний холодильник для зберігання своєї продукції, і цього року вони лише з одного села експортували в Європу понад 1000 тонн баштанних культур і овочів, – розповів Микола Гриценко. – Ці селяни вирощують одні й ті самі продукти, у них однакова технологія, засоби захисту рослин. І це дало їм змогу вийти на європейський ринок.

Експерт переконаний, навіть те, що Європейський Союз дав Україні певні преференції, ще не означає, що нашу продукцію просто так впустять на цей ринок. Без сертифікації і стандартизації виробництва вітчизняна сільгосппродукція не зможе поставлятися в ЄС.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта