Два цукрозаводи припинили працювати на Харківщині
Як розповів генеральний директор господарської асоціації “Харківцукор” Юрія Ільченко, в області є значний потенціал для збільшення обсягів виробництва цукру. Для цього слід збільшити в наступному році площі цукрових буряків хоча б до 40 тис. га. Відтак, значно збільшиться кількість цукросировини і тоді всі вісім цукрозаводів будуть завантажені, адже загальна виробнича потужність їх складає переробку 15,5 тис. тонн цукросировини за добу.
- Разом з цим, гострою проблемою залишається оптова ціна на цукор, - зазначив Юрій Ільченко. - Вона не задовольняє ані переробні підприємства, ані господарства, що працюють за давальницькою схемою. Зараз вона коливається в межах 4900 грн за тонну, а в той же час висока собівартість виробництва цукру не дозволяє бути належній рентабельності. Загалом, ціна за тонну цукру має бути хоча б 5900 грн за тонну, а бажано й вищою. Ось тоді й можна буде піднести цукрову галузь на більш високий рівень виробництва.
Ігор Тесло