Деокупація частини Харківської області частково розблокувала роботу багатьох агрокомпаній, - експерт

20.05.2022 16:15 Агропром
Фото: newsroom.kh.ua Фото: newsroom.kh.ua
Відсунення російських окупантів від Харкова, що триває в травні, дозволило суттєво відсунути і зону ураження артилерією та РСЗВ аграрної інфраструктури та полів. Це у свою чергу дало змогу відновити та продовжити роботу частини агропідприємств.

Про це розповів аграрний експерт, директор ФГ «Альфа» Євген Іванов.

За словами Євгена Іванова, успіхи з метою відсунення російських військ від Харкова частково розблокували роботу багатьох агрокомпаній.

Про складнощі роботи агропідприємств Євген Іванов розповів на прикладі фермерського господарства "Альфа". «Станом на травень план „Альфи” наступний: не втратити ранні зернові та здійснити збирання у червні-липні. Незважаючи на обстріли та бойові дії, ми все одно здійснювали певні польові роботи. Наш Богодухівський район та частина Харківського району постійно був або у частковій окупації, або у зоні обстрілу артилерії. Нам було доступно, як і більшості колег, близько 20% наших площ від тих, що були до війни», - розповів Іванов.

За словами Іванова, підприємство "Альфа" було практично повністю знищено: зруйновано склади, вагові, сушіння, а також складну електронну інфраструктуру.

«Не було можливості на підприємстві зберігати зерно і було виведено з ладу залізничну гілку елеватора, її було підірвано разом із вагонами, що знаходяться на станції. Це паралізувало вивіз та логістику», - каже Іванов.

Крім того, прицільно обстрілювалися автодороги в ті моменти, коли були спроби техніки виїхати або вивести зерно, спеціально і прицільно обстрілювалися пожежні машини, які виїжджали гасити об'єкти, - розповідає Іванов.

«У нас був племінний завод у Богодухівському районі. Це основне інфраструктурне підприємство для кількох сіл. Завод та ферма були прицільно знищені вертолітним обстрілом. Загинула значна частина корів. Інфраструктура знищена та не підлягає відновленню», - констатує Іванов. І це далеко не єдиний приклад повного знищення підприємств, пов'язаних з тваринництвом, така ж доля спіткала підприємство «Агромол» (р-н Вовчанська) та багато інших.

Проблематичним стало знайти й трудові ресурси, оскільки у квітні евакуація у селах з-під обстрілів набула критичних масштабів. «У деяких селах Богодухівського та Харківського районів, що прилягають до зони окупації, залишилося до 10-20% мешканців», – каже Іванов.

Проте, за словами Іванова, травневий контрнаступ ЗСУ змінив тенденції у позитивному ключі, і аграрії Харківщини вже можуть хоча б частково продовжувати роботи.

Як повідомив на прес-конференції 19 травня 2022 року заступник начальника Генштабу ЗСУ Олексій Громов, на Харківському напрямку з 5 травня вже звільнили 23 населені пункти з-під російської окупації.

Раніше, як повідомляли ЗМІ, експерт Євген Іванов заявляв, що Харківщина може втратити третину врожаю зернових. Це буде удар по всьому АПК України.
 
Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та окупацію аграрних районів Харківщини, а також внаслідок ударів по цивільній інфраструктурі аграрний сектор країни може зазнати значних втрат, - заявляв  Євген Іванов.
 
Нагадаємо, що 16 травня 2022 року Міноборони України повідомило, що 227 батальйон 127 бригади Сил Територіальної оборони ЗСУ витіснив росіян і вийшов на дільницю державного кордону.
 

Джерело:  https://2day.kh.ua/ru/kharkow/kontrnastuplenie-vsu-na-kharkovschine-dalo-vozmozhnost-agrariyam-vozobnovit-polevye-raboty

Автор: Інна Можейко