Реальна ціна харківського молока. Коментар фермера

25.04.2016 13:11 Агропром
Фото:cikavosti.com Фото:cikavosti.com
Сьогодні деякі фермери Харківщини, які займаються скотарством, тримають корів собі у збиток.

Керівник СТОВ «ім. Ватутіна» Олександр Шуба, у якого до 600 голів скотини, розповідає про невтішну практику. У їхньому селі Івано-Шийчине, що на Богодухівщині, молоко забирають молокозавод і кілька приватників, зокрема і з інших районів. Оплата для населення копійчана — 3 - 3,20 грн за літр.

За його словами, "Ватутіне" довгий час здавало молоко місцевому молокозаводу. Але дійшли до того, що між здачею молока та сплатою за нього проходив термін у 5-8 місяців. Тобто на Новий рік сільгоспвиробництво отримувало гроші за молоко, здане ще у серпні. Зараз ферма вже два роки як не співпрацює із заводом, вирішивши вийти на вільний ринок. Своє молоко продають невеличким приватним підприємствам, які, як то кажуть, «на дому» займаються виготовленням адигейського сиру, сулугуні тощо.

Топ виробників молока: яке місце посіла Харківщина 

Щодо того, із ким вигідніше співпрацювати, то Олександр Шуба говорить, що закупівельна ціна у заводу та приватників майже однакова — у середньому за літр дають 4,50 грн. Однак перевага других у тому, що вони дають гроші одразу в касу, без затримок і заборгованостей.

- Минулого року собівартість молока у мене вийшла 7,50 грн за літр. А ми ж повинні ще й прибуток якийсь отримувати?! Реальна ціна молока має складати 10 грн за літр, - переконаний фермер. - Переробники ж отримують великі навари.  

Таким чином господарство живе зі збитками. Їх перекривають за рахунок рослинництва.  

Нагадаємо, у липні 2015-го народними депутатами прийнято у першому читанні законопроект № 2089 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села. Цим законопроектом пропонується встановити мінімальну закупівельну ціну на незбиране сире товарне молоко у розрахунку за 1 кг ( 1 л молока ≈ 1,024 – 1,032 кг) без урахування ПДВ другого ґатунку на рівні 4 грн.

Ця норма діятиме для всіх виробників молочної сировини та молока, як підприємств, так і для селян. Зараз законопроект чекає другого читання. Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував його прийняти у другому читанні та в цілому.  

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта