Гречка, цукор, борошно: що буде з цінами

31.07.2017 13:15 Агропром
Фото: segodnya.ua Фото: segodnya.ua
Підсумки жнив 2017 і прогнози цін на гречку, цукор і борошно від провідних фермерів Харківської області

Депутат Харківської обласної ради, генеральний директор ПСП «Фрунзе», що в Зачепилівському районі, Іван Глянь, вважає, що погода цього року істотніше вплинула на урожай, ніж минулоріч.

– Збиральна кампанія завж­ди специфічна, тому що кожного року вона залежить від погодних, технологічних умов тощо. Усі ці моменти й складають історію жнив 2017 року. Я думаю, що ці жнива, в принципі, йдуть злагоджено, навіть за нинішніх погодних умов. У нас 3,5 місяця не було дощу – це катастрофічно. Попри це, ми ще непогано зібрали. Середня врожайність у нас буде понад 40 ц/га. І ми впевнено йдемо до фінішної прямої, – підкреслює Іван Глянь. – Специфіка цих жнив – погодні умови. Дощів не було, і холодна весна, та й початок літа не особливо теп­лий був. Вважаю, що нинішні погодні умови вагоміше вплинули на врожай, ніж у минулому році.

Іван Глянь каже, що погодні умови сильно позначилися на гречці.

– Урожай гречки залежить від погоди, якщо немає вологи, у неї економічний показник на низькому рівні. Не можу сказати, чи буде дефіцит її чи ні, адже я був усього на кількох полях у районі і області. І там господарі кажуть, що їх очікування щодо гречки не виправдовуються. Одне можу сказати точно – погодні умови не сприяли хорошому росту гречки. Борошна та цукру вистачить. А от чи підніметься на них ціна – не можу сказати.

Читайте також: Один з вестибюлів станції метро «Героїв Праці» закриють

А от директор ПСП «Виселок», що у Дворічанському районі, Василь Акулов, вважає, що ціни на гречку, цукор і борошно поповзуть вгору.

– Гречки, цукру і борошна вистачить, щоб забезпечити Харківську область, а от уникнути підвищення цін на них не вдасться, – вважає Василь Акулов. – Ціни на сировину піднялися на 20 %, і зараз борошномельні купують тонну зерна не за торішні 3800 грн, а за 4500. Я думаю, з початку жовтня хліб, борошняні вироби, борошно тощо подорожчають на 20 %. Те ж саме буде і з гречкою, і з цукром. Ці підвищення будуть через те, що світовий ринок диктує такі ціни.

Також Василь Акулов каже, що в цілому збиральна кампанія 2017 пройшла без особливих складнощів, за винятком деяких – місцевого значення. Найголовніше, що урожай порадував.

Більше про хід збиральної кампанії в районах нашої області читайте ТУТ.

Савелій Мякушко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта