Керівників низки агропідприємств Харківщини обіцяють звільнити

30.09.2015 11:55 Агропром
Фото: business.ua Фото: business.ua
Державні аграрні підприємства Харківщини працюють не у повну силу, а подекуди показують навіть меншу врожайність, ніж середня по їх району.

Ефективність управління та результативність роботи державних сільськогосподарських підприємств області, що знаходяться в управлінні Національної академії аграрних наук України, стало головною темою наради під головування голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна.

- Ми не повністю задоволені роботою практично всіх 17 підприємств, які знаходяться в Харківській області, включаючи наукові центри, - заявив губернатор. - Навіть до тих підприємств, які показують прибуток і ефективність, я, як економіст, маю запитання.

Так, з прибутком у 2 млн грн 2014 рік закінчило ДП «Червона хвиля» Великобурлуцького району (знаходиться в структурі Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва), 3,5 млн грн заробило ДП «Кутузівка» Харківського району, 0,8 млн грн принесло державі ДП «Гонтарівка» Вовчанського району (обидва підприємства знаходяться в структурі Інституту тваринництва). До списку ж найбільш проблемних підприємств увійшли ДП «Комсомолець» Лозівського району, де торік врожайність зернових склала 29,6 ц/га при середній по області 37,7, а в 2015-му показник ще погіршився - до 22,3 ц/га. Зі збитком 1,3 млн грн закінчило 2014 рік дослідне господарство «Борки» у Зміївському районі, яке підпорядковується безпосередньо Академії аграрних наук України.

Ігор Райнін попередив керівників всіх державних господарств, що у разі, якщо їх показники не будуть відповідати «загальнорайонним, загальнообласним, загальноукраїнським тенденціям», відповідальність за це не обмежиться звільненням.

- Спільна позиція Харківської облдержадміністрації та Національної академії аграрних наук наступна: така робота державних підприємств більше тривати не буде, - сказав керівник області.

У свою чергу президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, який також взяв участь у нараді, завірив - робота академії щодо підвищення ефективності діяльності державних господарств почнеться саме з Харківської області.

- 12% всіх земель Національної академії аграрних наук знаходяться в дослідних господарствах наших наукових установ у Харківській області. Це 44 тис. га орної землі. Землі дослідних господарств особливо цінні – кращі в регіонах, - сказав Ярослав Гадзало. - Я не можу уявити, що в будь-якому дослідному господарстві можуть бути показники менші, ніж в інших господарствах району. Ми на президії прийняли рішення, що жоден керівник, у якого показники будуть нижчими за середні по району, працювати не буде.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта