Харківські фермери відмовляються сіяти гречку і просо

06.03.2015 13:37 Агропром
http://businessua.com http://businessua.com
Аграрії планують скоротити посіви гречки на 17 %, а проса - на 20 %.

Про це сьогодні у ході селекторної наради розповів  заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Володимир Грицаєнко.

Сіяти цього року фермери планують у першу чергу культури зернової групи. Так, у порівнянні з 2014 роком в цілому по області прогнозується розширення зернової групи на 58 тис. га, або на 5,8 %. Крім того, на 3 % збільшаться посіви кормових культур. Практично на рівні минулого року прогнозується площа картоплі та овочо-баштанних культур, а от по групі технічних культур передбачається скорочення на 17 %, в тому числі посівів соняшнику на 18 %, сої – на 11 %, цукрових буряків – на 23,4 %.

Не відповідає інтересам укріплення продовольчої безпеки області і прогнозоване скорочення площі посівів гречки. Її цього року планують посіяти менше на 2,6 тис. га, або на 17 %. На 2,3 тис. га, або 20 % зменшиться і площа посівів проса.

А от що стосується площ, відведених під посів соняшнику, то навіть попри їх скорочення, питома вага цієї культури значно перевищує допустимий рівень.

- Наприклад, у Первомайському районі під соняшник планують виділити 28 % від всієї посівної площі, у Борівському та Ізюмському – по 27 %, Барвінківському – 25 %, Близнюківському, Сахновщинському і Краснокутському - по 24 %, - сказав Володимир Грицаєнко. - Середній показник по сільгосппідприємствах області складає 22 %.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта