Харківські фермери висунули свої умови до уряду

08.09.2015 09:05 Агропром
Фото: sdelanounas.ru Фото: sdelanounas.ru
Харківські аграрії вимагають залишити ПДВ, встановити однакові для всіх сільгоспвиробників умови оподаткування і спростити процедуру оформлення документації.

Про це в рамках VII Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» заявив голова Спілки сільгоспвиробників Харківської області, керівник ПСП ім. Фрунзе Зачепилівського району Іван Глянь. За словами аграрія, держава вже зробила низку кроків на зустріч фермерам, однак проблем ще залишається дуже багато. І чи не найбільше сільгоспвиробників сьогодні цікавить питання збереження пільг на ПДВ.

- З 1994 по 2000 рік в нашій галузі царював хаос. Після того ж, як прийняли рішення про збереження пільг на ПДВ і фіксований податок, стало набагато простіше, - говорить Іван Глянь. - Зараз ми перейшли на четверту групу фіксованого податку. Фактично податок збільшився у 23 рази. І якщо з рослинництвом ситуація ще не така складна, то тваринництво може не витримати такого навантаження. Поголів'я ВРХ вже скоротилося по Україні на 10 %.

На думку голови Спілки сільгоспвиробників Харківської області, є ризик, що маленькі фермерські господарства внаслідок такої податкової політики зникнуть. Це ж у свою чергу призведе до втрати цінних порід корів, на виведення яких в середньому витрачається від 50 років.

- Дякуючи пільговому ПДВ, сільгоспвиробники заощаджують близько 20 млрд грн щороку. Податків же сільське господарство дає на 50 млрд грн. Тобто держава все одно у виграші, - заявив Іван Глянь. - Тому ми просимо залишити пільги на ПДВ хоча б ще на кілька років. Тим паче, що завдяки цьому фермери впроваджують нові технології, закуповують техніку, а отже і нарощують темпи виробництва.

Інше нововведення, яке пропонують аграрії, - встановити однакові для всіх сільгоспвиробників умови оподаткування. Мовляв, сьогоднішня система несправедлива. Великі підприємства, які чесно відраховують гроші у держбюджет, в середньому сплачують близько 1 тис. грн з гектару всіх податків. Інша справа - одноосібники. Такі аграрії платять від 10 до 100 грн з гектару, а в деяких випадках взагалі уникають оподаткування.

- Сьогодні одноосібники мають багато землі. Інколи по 100, і 200, і 300 га. Загалом це 7-10 млн га, а отже 8-10 млн грн податку, - розповідає Іван Глянь. - Умови мають бути для всіх однакові. Треба розрахувати, скільки податку з гектару треба платити для тієї чи іншої кліматичної зони, і всі, хто хочуть працювати на землі, мають чесно платити визначену суму.

Читайте також: Харківщина відкрила новий ринок збуту зерна

До речі, на VII Міжнародному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківський ініціативи!» презентували найбільший у Східній Європі щорічний галузевий багатофункціональний форум AGROPORT-2015. Це єдиний український агрозахід, включений в календар ООН і проведений в рамках оголошеного Організацією Об'єднаних Націй «Року грунтів» за підтримки групи DCH Олександра Ярославського, Харківської обласної державної адміністрації та Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Майданчиками заходу стануть перший у Харкові готель класу luxury Premier Palace Hotel Kharkiv 5 *, а також Міжнародний аеропорт «Харків» та демонстраційні поля ХТЗ. AGROPORT-2 015 буде проходити-17 жовтня 2015.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта