Харківські цукрові буряки хочуть пустити на біоетанол
Як сьогодні у ході відеоконференції розповів заступник міністра аграрної політики і продовольства Олександр Сень, Харківщина щороку виробляє у середньому 2 млн 200 тис. тонн цукру. При цьому населення споживає 1 млн 850 тис. тонн на рік, а потім залишаються суттєві перехідні залишки. Цього року на початок переробки нового врожаю цукрових буряків ці залишки становитимуть вже близько 1 млн грн.
- Уже зараз можемо прогнозувати, що врожай цукрових буряків навіть при зменшенні площ “солодких коренів” буде дорідним, - зазначив Олександр Сень. - Саме тому, слід більш активно працювати в пошуках нових ринків збуту. Це зробити непросто, адже декому не до вподоби наші активні дії в цьому напрямку, бо вони переслідують власні інтереси. Але є один прекрасний вихід. При квоті виробництва цукру на рівні 1 млн 800 тис. тонн в рік, решту цукрових буряків можна направляти на виробництво біоетанолу. Це дасть змогу не лише врятувати галузь, а й надалі її розвивати.
Ігор Тесло