Харків'яни не люблять яловичину. Хто та скільки м'яса для нас виробляє

05.08.2014 10:19 Агропром
www.novostimira.com.ua www.novostimira.com.ua
М’ясні корови не популярні, куряче м’ясо, як завжди, тримає корону лідерства на ринку, а свині б’ють рекорди з нарощування темпів виробництва.

Великою рогатою худобою зараз на Харківщині займається найбільше за кількістю підприємств зі всього комплексу тваринництва – аж 127 господарств (щоб потрапити до цієї групи, господарство має утримувати не менше 30 тварин). Серед цих підприємств – 22 таких, що мають понад 500 тварин, та шість господарств із більш ніж тисячним стадом. Усього ж в області великої рогатої худоби 228,7 тисяч голів. За словами директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Олени Крамської, при цьому тільки половина худоби, а саме 102,6 тисяч голів, утримується у підприємствах. Усе інше тримають на подвір’ях жителі сіл! 

Щодо виробництва молока, то щорічно в області надоюють близько 540 тисяч тонн. І знову ж таки, що досить логічно, менше половини, точніше 41 %, виробляють сільськогосподарські підприємства.

Щодо абсолютних цифр, то цього року вже вироблено 265,9 тисяч тонн молока. Це трохи більше (лише на 3,4 % але все ж таки більше!) за минулорічний показник.

Цього року вже реалізовано 65,1 тисяч тонн м’яса курей, корів і свиней у живій вазі. При цьому тут позитивні кроки роблять не приватні господарі, а саме підприємці. Так, з означеної цифри їх частка на ринку склала 29,9 тисяч тонн худоби та птиці. Це аж на 31,1 % більше за минулорічний показник. Збільшення виробництва за рік аж на третину – насправді непоганий результат.

При цьому корів наш народ чомусь не полюбляє. Як повідомляє Олена Крамська, із загального обсягу проданої худоби та птиці тільки 17 % припадає на велику рогату худобу. Яловичину в області, в основному, отримують від реалізації на забій худоби молочного напряму, тому що м’ясне скотарство в нас не дуже розвинене. Його представлено п’ятьма господарствами, і з них тільки у двох чисельність корів становить понад 100 голів. Хоча, з огляду на поступове й багаторічне «переучування» українців на куряче м’ясо й загальну рентабельність процесу його виробництва в перерахунку на кілограм продукції, воно й не дивно.

Також цікаво, що вперше за останні роки вітчизняні підприємства подолали рубіж середньодобового приросту ваги великої рогатої худоби в 500 грамів на добу.

Михайло Пилипенко, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 05.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта