Курячі яйця стануть дешевими? Коментар фахівця

04.12.2013 14:06 Агропром
http://muzikam-net.com/ http://muzikam-net.com/
У листопаді на Харківщині значно подорожчали яйця. Менше ніж за 13 грн десяток яєць купити не можна. "СК" звернувся за коментарем до фахівця.

– Мушу зазначити, що галузь виробництва курячих яєць є доволі специфічною, – розповідає голова ради директорів Міжрегіонального союзу птахівників і виробників кормів Вадим Шиян. – Зокрема, цій сфері притаманна сезонність: улітку, коли попит на споживання яєць зменшується, тоді й поголів’я птиці відповідно скорочується. Тобто виробництво яєць зменшується.

Але цього року, навпаки, відбувся певний літній ажіотаж у цьому секторі ринку через суттєве зростання експорту нашої продукції до країн Азії, Африки та Близького Сходу. Тобто поголів’я птиці, як завжди, сезонно скоротилося, а тут, у найстисліший термін, довелося виконувати умови закордонного контракту. Через це в реалізації продукції на внутрішньому ринку яєць виявилося менше, тому й відчувся їх дефіцит. А це, у свою чергу, й призвело до стрибку цін на внутрішньому ринку. Та зараз ситуація стабілізувалася. Уже в достатку на птахофабриках молодих курей, які несуться, і таким чином виправляється літній дисбаланс виробництва яєць. Відтак, підстав для хвилювання в харків’ян у подальшому підвищенні цін не існує. До того ж, товаровиробники чудово розуміють, що далеко не всі споживачі готові бодай до незначного, але все ж таки підвищення ціни на курячі яйця. Отже, вони йдуть їм назустріч. Можливо, у подальшому ціни на курячі яйця вийдуть на рівень 2012 року. Та поживемо – побачимо.

За словами Вадима Шияна, товаровиробнику, щоб, образно кажучи, не вилетіти в трубу, на підприємстві слід утримувати не менше 100 тисяч голів курей. Уже були приклади, коли птахофабрики з поголів’ям 30–40 тисяч голів курей, як це не боляче, залишалися на узбіччі цього бізнесу. Вони просто не змогли скласти гідну конкуренцію потужним виробникам. Тобто, і в цій галузі існують певні ризики, що можуть поставити «хрест» на амбітних сподіваннях, а тому слід ураховувати й цей фактор.

Ігор Бережний, матеріал з газети "Слобідський край" №143 від 30.11.2013

Джерело: SLK
Автор:
Администратор сайта