Молоко низької якості може з'явитися у Харкові

19.08.2015 13:45 Агропром
Фото: dumskaya.net Фото: dumskaya.net
Харківські виробники молока вважають, що вигідніше продавати продукцію низької якості, ніж хорошу, але задешево.

Голова фермерського господарства "Альфа" Віктор Белінський уже багато років тримає елітних корів, має племінний завод. Усе виробництво на підприємстві автоматизоване, а недавно в приміщенні, де знаходяться тварини, була встановлена система кондиціювання, в результаті чого надої виросли.

- Влітку через спеку тварини погано себе почувають, і як наслідок молока стає менше, - говорить аграрій.

Попри всі сучасні технології про надприбутки на підприємстві й не чули. Молоко відпускають за ціною трохи більше 5 грн/л. Однак, враховуючи шалену інфляцію, цього замало.

- Рік тому долар коштував 12 грн, а зараз 23 грн. Ціни на всі товари збільшилися майже пропорційно. Молоко ж за рік подорожчало максимум на 10 %, - говорить Віктор Белінський. - Ми на підприємстві зробили висновок, що зараз вигідніше продавати молоко першого сорту. Адже вищий сорт купують лише на 15 коп. дешевше, а втрати на його виробництво набагато більші. При Радянському Союзі, наприклад, різниця між першим і вищим сортом становила 15 %.

Сьогодні поголів'я ВРХ на підприємстві складає 700 тварин. З них 300 - це корови, які дають надій.

До речі, саме на Золочівщині зафіксовані чи не найбільші показники по надою. В середньому кожна корова дає 8 тис. л молока на рік. Більші надою мають лише сільгоспвиробники Нідерландів та Ізраїлю.

- Але ж у цих країнах фермери отримують дотації від держави. У нас із цим справи йдуть не дуже добре. Наприклад, цього року для аграріїв в Україні діє програма здешевлення кредитів,  але гроші по ній можна взяти лише на певні статті витрат. На нове обладнання грошей вже не дадуть, - розповідає фермер.

Лякає аграрія і скасування спеціального режиму стягнення ПДВ, яке за вимогою Міжнародного валютного фонду розглядає Верховна Рада. За підрахунками представників галузі, для них таке нововведення буде означати не тільки збільшення податкового навантаження, а й зростання витрат на виробництво, адже скасування спецрежиму ПДВ призведе до підвищення цін на продукцію рослинництва, тобто, на корми для худоби.

В "Альфі" вже підраховують, з якими результатами вони закінчать рік, і перші результати не дуже радують. Раніше фермери з інших підприємств стабільно купували їх молодняк елітної ВРХ. За рік продати вдавалося близько 50 голів. Цього ж року не було ще жодного клієнта. Також підприємство, яке в останні три роки обходилося без кредитів, у 2015-му було змушено позичати гроші.

- Різати поголів'я не хочеться. Адже у нас елітні тварини, але ситуація дуже важка, - говорить Віктор Белінський.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта