На Харківщині засіяли понад 273 тисячі гектарів: які прогнози на урожай

23.05.2024 09:55 Агропром
Посівна / Фото: Слобідський край Посівна / Фото: Слобідський край

Попри збройну агресію російських окупантів у Харківській області триває посівна кампанія. На сьогодні прогнози щодо очікуваного врожаю сільськогосподарських культур носять попередній характер та будуть коригуватися протягом року в залежності від обставин, впливу погодних умов та військової обстановки

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

- Очікуємо, що під урожай 2024 року загальна посівна площа сільськогосподарських культур займатиме 1,3 мільйона гектарів, що на 3,5% більше, ніж у минулому році. Якщо порівнювати цей показник із довоєнним, спостерігаємо зменшення посівних площ на 30%, – розповів Євген Іванов.

Структура посівів у цьому сезоні є традиційною, переважатиме пшениця, кукурудза та соняшник. Популярною залишається соя, а далі горох, ячмінь, гречка, просо тощо. 

«На сьогодні по всіх категоріях господарств Харківської області ярі, зернові та зернобобові культури посіяні на площі 273,4 тисячі гектарів, що складає 96% від прогнозу. Посівна кампанія триває», – зазначив Євген Іванов.

За попередніми даними, цьогоріч аграрії зможуть зібрати 2,3 мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Торік було зібрано близько 2,5 мільйона тонн. Серед олійних культур прогнозується збільшення обсягів ріпаку – передбачається виробництво 57,2 тисячі тонн. Виробництво соняшнику прогнозується на рівні 1 мільйона тонн, сої – понад 64 тисячі тонн.

Нагадаємо, Кабмін затвердив запустив процедуру компенсації вартості розмінування земель сільськогосподарського призначення для аграріїв, які це зробили своїм коштом. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування.