На Харківщині зменшилися поливні площі

07.09.2018 13:58 Агропром
Фото:agropravda.com Фото:agropravda.com
Цьогорічна посуха вдарила по слобожанських аграріях, однак ті переважно не спішать вкладатися у розвиток іригації.

Причина цього, як розповіли у Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, у тому, що аграрій не готовий вкладатися у розвиток зрошувальної системи через нинішні земельні відносини.

Як розповів 6 вересня директор Департаменту Олександр Нездюр, Харківщина має інвесторів, які готові вкладатися у розвиток сільського господарства по частині іригації. Вони можуть постачати відповідну техніку, брати участь у процесі вирощування культур. І наводить приклад такого інвестора — компанію CASE, що виробляє серед іншого і поливні системи. З ними компанія готова виходити на слобожанські поля.

— Але є питання — чи мають бажання товаровиробники займатися такою співпрацею? Для них ціна одного куба води складає, якщо не помиляюся, 40 коп. Тому полив підвищує собівартість, затрати збільшуються, — коментує Олександр Нездюр.

Він додав, що використання зрошувальних систем на Харківщині сьогодні, за попередньою інформацією, складає до15 000 га, а на практиці використовується 10 000 га. (Два роки у Департаменті озвучували цифру у 25 000 га. — Ред.).

— За необхідності можна відновити системи для поливу до 25 000 га, — додає директор Департаменту. — Дійсно, засуха, яка відвідує нашу область усе частіше,  просто підштовхує до переходу на полив. Ми бачимо, що за результатами використання поливних систем на 30-40 % відразу додається урожаю. Сьогодні зрошуванням у нас займаються в основному підприємства, які вирощують насіння.

Фермери ж кажуть, що за нинішніх орендних земельних стосунків ніхто не вкладатиме гроші в зрошування.

— Мабуть, це правильно. Поки не пройде земельна реформа, керівники підприємств не будуть замислюватися над цим. З іншого боку, сьогодні є нестаціонарні системи для поливу, і їх можна використовувати, — говорить фахівець.

Як приклад Олександр Нездюр наводить агрофірму «Сади України», яка використовує поливні системи вже дуже давно.

— Більше того, сьогодні вони зробили декілька кроків уперед — очищують водойми, що підсохли і у яких забилися джерела. Вони чистять водойми, наповнюють їх. Усі знають, що є різниця між поливом «із-під колонки» і з водойми. Вода, якою поливають рослини, має бути біологічно насиченою, — розповів Олександр Нездюр.

Читайте також: На Харківщині побито 170-річний погодний рекорд

Чи подорожчає цукор на Харківщині — Департамент АПР