Аграрії Харківщини встановили черговий рекорд

09.09.2015 14:17 Агропром
Фото: vistibal.ucoz.ua Фото: vistibal.ucoz.ua
Аграрії Харківщини у трійці лідерів за валовим збором ранніх зернових і зернобобових культур. Проте відпочивати аграріям ніколи — попереду підготовка до посівної під наступний врожай.

Жнива ранніх зернових і зернобобових культур позаду. Харківські аграрії намолотили більше 2,7 млн тонн зерна, середня врожайність по області склала 36,6 ц/га. У передовиках — Барвінківський район, там зібрали майже 187 тис. тонн зерна. Рубіж у 150 тис. тонн здолали відразу три райони: Балаклійський, Лозівський та Первомайський. У восьми (Близнюківський, Богодухівський, Валківський, Великобурлуцький, Вовчанський, Краснокутський, Нововодолазький і Сахновщинський) - намолочено від 100-150 тисяч тонн зерна.

Найвищі показники по врожайності показали хлібороби Валківського – 41,5 ц/га, Зачепилівського – 40,9 ц/га, Коломацького – 42,2 ц/га, Красноградського – 41,6 ц/га та Нововодолазького районів – 42,3 ц/га.

Разом із цим триває підготовка до наступної посівної озимих зернових культур. За даними Департаменту АПК, озимими планується засіяти 471,5 тис. га, це майже на 90 тис. менше, ніж минулого року. Керівництво ж області наполягає на збільшенні запланованої площі під озимі.

- Весна за прогнозами буде сухою та холодною. Тому прогнозувати посів ярих сьогодні ризиковано. Ми наполягаємо на тому, що площі під озимі мають бути збільшеними, - звернувся до керівників районів під час селекторної наради заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер.

Він також наполіг на тому, щоб аграрії збільшили частину пшениці в озимому клині. За словами чиновника, вирощування пшениці - це гарантія продовольчої безпеки України. А враховуючи показники врожаю 2015 року, пшениця - це основна культура для Харківської області.

Підготовка озимих зернових під наступний урожай уже завершена. При необхідності в 89 тис. тонн засипано майже 107 тис. тонн насіння (120 %). Та є питання щодо якості зерна. Так, з 761 підприємства Харківської області перевірили насіння тільки 297.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта