Перекупників "притиснуть" незабаром у віддалених селах Харківщини

06.12.2012 12:09 Агропром
http://www.uralskweek.kz http://www.uralskweek.kz
За статистикою, в минулому році господарствами населення в Україні було вироблено майже 80% молока та близько 50% м'яса і приблизно схожа ситуація склалася і на Харківщині.

За словами першого заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олени Кулик, в селянських обійстях утримується майже 80% голів корів і близько 50% свиней. Незважаючи на такі обсяги, виробництва продукції тваринництва поки рентабельність залишається бути набагато кращою.

- Справа в тому, що селяни не мають можливості реалізувати свою продукцію за належною ціною, адже перекупники їм диктують свої цінові умови, - зазначила Олена Кулик. - До того ж якщо в населених пунктах розташованих близько до Харкова справи складаються більш менш нормально, то в глибинці все набагато гірше. І дієвим виходом з цієї ситуації є реалізація ініціативи “Рідне село”, яка має на меті створення селянських виробничих і обслуговуючих кооперативів. Вони у свою чергу забезпечать виробництво високоякісної продукції, а головне допоможуть її реалізувати за вигідними для селян цінами.

До того ж, створення таких господарств населення буде суттєво стимулюватися державою. Це фінансова підтримка нарощування поголів'я худоби, допомога в реалізації продукції, відшкодування вартості виробничого обладнання та компенсації вартості сільськогосподарської техніки, обладнання та устаткування   вітчизняного виробництва.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта