Перевірки свиноферм поновлюються. Чи потрібно це Харківщині

05.08.2015 14:25 Агропром
Фото: mena.org.ua Фото: mena.org.ua
Із 3 серпня в Україні офіційно поновлюються перевірки виробників свинини.

Рішення Кабміну зняти заборони на перевірки свиногосподарств, м'ясозаготівельних і м'ясопереробних підприємств у понеділок, 3 серпня,  озвучив міністр аграрної політики Олексій Павленко. За його словами, ветсанітарні служби будуть навідуватися на підприємства лише у разі необхідності.

- Є рішення Кабінету Міністрів проводити перевірки в разі необхідності з усіх питань, які виникають щодо свинарів, - сказав міністр. - Відповідно до законодавства проводити перевірки можливо, але потрібно було дати додаткові інструкції.

Однією з підстав для поновлення перевірок стали випадки захворювання свійських свиней на африканську чуму (АЧС). Останній інцидент стався в агрокомбінаті "Калита" Київської області.

- Ми сьогодні маємо Київську, Чернігівську, Рівненську, Житомирську, Сумську області, в яких є ця проблема. Тому ми рекомендували депопулірувати дикого кабана саме в цих областях, - заявив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський.

В Харківській області АЧС наразі немає. Однак, враховуючи сусідство області з Сумщиною і Російською Федерацією, де неодноразово фіксували спалахи хвороби, ризик проникнення вірусу дуже великий.

- Ми з 2010 року ведемо боротьбу з АЧС на кордоні, а з 1 серпня 2014 року ветсанітарній службі забороняють будь-які перевірки, - сказав головний державний інспектор ветеринарної медицини - начальник управління ветеринарної медицини у Чугуївському районі Максим Кривогуз. - Наразі перевірки проводяться лише за заявкою власника або за наявністю скарги на те чи інше підприємство. На мою думку, через це ми втратили цілий рік роботи.

На місцях інструкції щодо поновлення перевірок виробників свинини ще не отримали, тому не зовсім уявляють, як це буде відбуватися на практиці. Попри це, у ветсанітарних службах таке рішення сприйняли позитивно.

Що ж стосується самих фермерів, то поновлення перевірок вони чекають із занепокоєнням. Відзначають, з одного боку - це хороша справа, адже поширення АЧС є дуже небезпечним і загрожує господарству мало не банкрутством. З іншого боку, аграрії побоюються, що ветслужби будуть зловживати своїми новими повноваженнями.

- АЧС не підлягає лікуванню, тому перевірки потрібні. Але тут треба проявити розумний підхід і не перетворювати прихід ветеринарів на підприємство на каральну акцію, - сказав  голова ПСП імені Фрунзе Зачепилівського району Іван Глянь. - На мою думку, перевірки треба проводити лише у випадку, якщо для цього є якісь підстави, наприклад, підозра на захворювання тварин тощо.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта