Поголів'я корів зменшується на Харківщині. Фермери скаржаться на низькі ціни

18.08.2015 08:18 Агропром
Фото: svit24.net Фото: svit24.net
За рік поголів'я рогатої худоби в Україні зменшилося на 7,1 %. Тримати корів не вигідно, адже закупівельні ціни на молоко майже не збільшуються, а собівартість виробництва лише росте.

4,85-4,95 грн за літр. Саме за такою ціною молоко вищого сорту сьогодні продають сільгоспвиробники Харківщини. Аграрії зазначають: така цінова політики веде до знищення галузі, адже лише собівартість виробництва літра молока зараз складає 5 грн.

- Ми імпортозалежні, а в результаті інфляції все дуже подорожчало. Закупівельні ж ціни не збільшуються. Щоб мати прибуток, молоко має коштувати мінімум 7 грн/л, - вважає керівник ПСП ім. Фрунзе Зачепилівського району Іван Глянь, господарство якого налічує 700 голів ВРХ.

Хоча фермери ще не почали масово вирізати худобу, але поголів'я вже трохи зменшилося. За інформацією Головного управління статистики в Харківській області, станом на 1 серпня 2015 року у всіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби склала 211,7 тис. голів (у тому числі корів – 92,5 тис. голів). Порівняно з аналогічним періодом минулого року це на 0,8 тис. голів або 0,4 % менше  (корів, зокрема – на 0,9 тис. голів або 1%).

По Україні цифри ще більш сумні. Держтат повідомляє, на 1 серпня 2015 року поголів'я ВРХ склало 4 млн 402,5 тис. голів (без урахування Криму та частини зони проведення АТО), що на 7,1% менше, ніж було рік тому. Корів же поменшало на 6,2 % і сьогодні їх кількість складає 2 млн 266,0 тис. тварин.

- Ми у своєму господарстві вирізати корів поки не збираємось. Але це пов'язано у першу чергу зі збереженням робочих місць для населення. Крім того, не можна так знищувати галузь, - додає Іван Глянь.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта