Поруч із вимираючим селом на Харківщині будують сучасний екохутір. Реакція місцевих

22.01.2015 15:08 Агропром
Нова візитівка зеленого туризму Харківщини може з’явитися на території села Ордівка, що в Нововодолазькому районі.

Колись велелюдне село, нині, як і переважна більшість в Україні, занепадає. На його висілках, де колись були хати, а тепер пустка, і реанімується хутір.

Разом із тим ідею створення такого хутора в самій Ордівці сприйняли неоднозначно. Зі слів організатора проекта Володимира Косенка, спочатку там ніхто не вірив, що навіть землю під цю справу виділять. Потім місцеві думали, що на цій землі будуватиметься черговий палац для багатія.

– Спочатку було важко переконати й сільського голову, але потім повірили. Зараз там працюють місцеві жителі. Ми і надалі плануємо зберегти робочі місця на селі, як мінімум 20, – запевняє Володимир.

Володимир навіть обіцяє кар’єрне зростання. А ще, якщо справи підуть угору, у селі відродять школу. Ордівський сільський голова Ганна Третяк каже, що місцева громада таку ідею зустріла позитивно. Адже проект може дати нові робочі місця для селян, та й взагалі, «оживити» село.

– Ми боремося за те, щоб були додаткові робочі місця, і село було красивішим. Зелений туризм для нас – порятунок, – каже Ганна Третяк. – Трохи є побоювання, чи за такої ситуації у країні у нас все відбудеться? Думаю, аби на країні не лежав тягар АТО, «Слобожанське село» будувалося б і швидше, і легше. Та сподіваємося тільки на краще.
Поки фінансуванням цього проекту займається власне Володимир Косенко як приватна особа. Коли почалися сумні події в країні, інвестори вирішили перенаправити свої кошти на нагальніші справи. І дійсно, здавалося б, зараз в Україні не до таких проектів, однак Володимир має стійке переконання, що зупиняти розпочате не можна.

– Я зайняв таку позицію: якщо чекати з моря погоди, то нічого не вийде. Я почав це робити, буду продовжувати, допоки є сили. Із точки зору бізнесу це неправильно. Однак маю сили, можливості це розвивати, – запевняє Володимир.

Перших гостей «Слобожанське село» очікує вже наприкінці травня цього року. До цього часу тут з’являться два будиночки, літні веранди та лазня.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №3-4 від 10.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта