Посіви соняшнику та цукрового буряку на Харківщині скоротять

02.04.2015 14:48 Агропром
Харківська область знаходиться на 3 місці за площею посіву ранніх зернових культур. Господарствами області засіяно 59 % запланованої площі.

Про це повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко. 

«Закінчили сів ранніх зернових у Балаклійському району, при цьому збільшивши площі ячменю. У той же час в Краснокутському районі засіяно 15 % площ, у Вовчанському - 35 %, Барвінківському - 40 %, Первомайському - 48 %, Близнюківському - 50 %», - повідомив Володимир Грицаєнко.

В цілому, за його словами, агропромислові підприємства області готові до проведення комплексу весняно-польових робіт - техніка відремонтована, паливно-мастильними матеріалами господарства забезпечені (бензином на 102 %), забезпеченість насінням складає 143 %.

У порівнянні з минулим роком в області планується зменшити на 17,6 % посіви соняшнику, на 24 % - цукрових буряків. Площа картоплі, овочів, баштанних залишиться на попередньому рівні, а кормові культури збільшаться на 3,4 %.

«Щодо посівів соняшнику, то не всі райони підійшли до цього питання виважено. Якщо господарства Коломацького району відвели під нього 11 % земель, то у Первомайскому районі – 28 %, у Борівському та Ізюмському – по 27 %. На наш погляд, це хибна політика, що призведе до виснаження ґрунтів. Тому сьогодні потрібно працювати над виправленням ситуації. З боку обласної адміністрації з цього питання встановлюється жорсткий контроль», - сказав Володимир Грицаєнко.

Під час наради окремо були заслухані представники Печенізького, Первомайського та Вовчанського районів. Марк Беккер доручив заступникам голів районних адміністрацій і начальникам управлінь АПК ситуацію з посівною взяти під контроль.

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта