Про можливу втрату урожаю на Харківщині розповіли аграрії

21.06.2016 09:54 Агропром
Фото:www.green-coffee-bean.ru Фото:www.green-coffee-bean.ru
В Харківській області гостро стоїть проблема зрошування. Поливні площі сьогодні у нашому регіоні складають 25 тис. га. Це тоді, коли загальна посівна площа складає 1,5 млн га.

Відсутність вологи — один із факторів, через який Харківщина не дотримує чимало. У цьому «СК» розповіли фахівці у Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації.

- У нашій області усі райони потребують зрошення. Відсутність вологи — один із факторів,  через який ми недоотримували чимало. Тож у плані додаткового зволоження наших полів маємо непочатий край роботи, - розповів директор департаменту Олександр Нездюр.

Він додав, що завдяки зрошуванню область може мало не удвічі збільшити свою продуктивність у рослинництві.

- Якщо зараз ми отримуємо 40 ц з одного гектару, то завдяки зрошуванню можна отримати 80 ц, у будь-якому разі не менше 30 %, - пояснив Олександр Нездюр. - Тобто за такої системи, якщо у середньому врожай області по зернових складає 2—2,5 млн т на рік, то за допомогою зрошування можна досягти обсягів у 5 млн т!

ВИРОБНИЦТВО СТРАТЕГІЧНОГО ПРОДУКТУ ЗБІЛЬШАТЬ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

А звідси вже і перспективи торгівлі слобожанською продукцією. Як варіант, схема може бути такою: залучення інвестицій - область робить зрошувальну систему - відповідно збільшується продуктивність. Потім із частини свого прибутку регіон віддає інвесторам фіксовану суму грошей.

Те, що на відродження зрошувальної системи потрібні будуть мільйони і мільйони грошей, керівника департаменту не лякає. Олександр Нездюр запевнив, що вони швидко окупляться. Крім того, вже маємо потенційних інвесторів - корейців. Минулого тижня харківським аграріям вдалося поспілкуватися із представниками аграрного міністерства, зовнішньоекономічних відомств та агробізнесу Південної Кореї.

Як розповів Олександр Нездюр, корейці готові вкласти не тільки грошові інвестиції, а й надати сучасну техніку й технології для зрошування. Поки у Департаменті АПК не повідомили жодних цифр чи більшої конкретики, але на осінь корейців запросили до Харківщини. Тож регіон в очікуванні офіційних міжнародних домовленостей, які виллються у конкретні форми роботи.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта