Селян врятують кооперативи — міністр агропромисловості

20.08.2012 11:38 Агропром
Чергову програму відродження українського села збираються розробити в Україні.

На з’їзді Асоціації органів місцевого самоврядування минулої п'ятниці виступила директор державної установи “Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів “Агроосвіта” Ірина Синявська на тему ініціатив Міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка "Рідне село”.

Суть цієї ініціативи — підтримка середніх та малих товаровиробників сільсько-господарської продукції, що потягне за собою не лише розвиток підприємництва, а й села в цілому — соціальної, економічної й освітянської сфери.    

Як розповіла Ірина Максимівна, Микола Присяжнюк упевнений, що настав час перенести увагу державної підтримки на середньо-товарного і дрібно-товарного виробника. А для цього необхідно стимулювати об’єднання дрібних та середніх товаровиробників.

Існує два варіанти – створювати кооперативи, або інші передбачені законом об’єднання малотоварних господарств. Ірина Синявська запевнила присутніх, що кращий варіант об'єднуватися в кооперацію:  - Це єдиний механізмоб'єднання мешканців сільських громад навколо вирішення проблем території незалежно від політиків, релігії чи інших чинників.

Принципи кооперації збігаються з основними принципами сталого розвитку сільських громад. Аграрії зберігають право на майно, землю, продукцію, що виробляють члени кооперативу.  Програму «Рідне село» збираються затвердити до кінця року. Члени Асоціації органів місцевого самоврядування області підтримали ініціативи Міністра на з'їзді. Написати ж програму повинні самі громади. Для цього у кожній області організовують регіональний центр сільського розвитку. На Харківщині він знаходиться на базі Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва.

 Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта