Що буде з цінами на хліб в Харківській області (ФОТО)

01.08.2016 07:36 Агропром
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Аграрії Харківщини вже зібрали понад 1 млн 320 тис. тонн озимої пшениці. При цьому зібрано лише 66% посівних площ. До кінця тижня планують завершити жнива.

Співвідношення продовольчого та фуражного зерна в області на сьогодні складає 40 до 60%. Проте ціна між ними не сильно відрізняється.

- Зерно зараз продається дешевше, ніж минулоріч, - розповідає голова сільськогосподарського кооперативу «Витязь» Чугуївського району Михайло Золотарьов. - Трейдери опустили ціни через те, що їм ПДВ не повертають. Так вони ці 20% перекинули на нас. На сьогодні ціна зерна становить 3,5 тис грн за тонну, а на початку збирання була взагалі 2,2 тис. Це ціна на фураж і третій клас. Як не дивно великої різниці немає між фуражем і продовольчою пшеницею.

Аграрій зазначив, що цьогорічна посівна обійшлася його кооперативу на 30 % дорожче, ніж попередня.

В той же час, ціни на соціальні сорти хліба на Харківщині не підійматимуться. За словами заступника голови ХОДА Марка Беккера, у минулому році загальний вал озимої пшениці був 2 млн. 200 тис. тонн. При цьому на елеваторах області залишалося близько 600 тис. тонн - це зерно використовувалося для внутрішніх цілей. За заявками основних хлібних заводів Харківщині необхідно було близько 130 тис. тонн на 1,5 маркетингових року.

ПРО АНОМАЛІЇ ПОГОДИ ТА ПРОГНОЗИ НА НАСТУПНИЙ РІК РОЗПОВІВ ХАРКІВСЬКИЙ ВЧЕНИЙ

- У цьому році, з огляду на врожайність і відсутністю ціни на зернову продукцію, немає ніяких умов, щоб підвищувалася ціна на соціальні сорти хліба, - підкреслив Марк Беккер.

Більше фото дивіться тут.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта