Сільгосппродукція Харківщини може подорожчати у вересні

09.06.2015 10:55 Агропром
Фото Віктор Кочетов Фото Віктор Кочетов
За 24 роки незалежності України сільське господарство в Харківській області набуло досить порядну репутацію. На думку депутата облради, голови ПСП імені Фрунзе Івана Гляня, сьогодні воно має високий потенціал, але є й проблеми.

Іван Глянь розповів, що деякі фермерські господарства працюють практично в нуль. На думку фермера, ситуація вимагає вирішення, з дотриманням інтересів як виробників, так і покупців. 

У ситуації, що склалася навколо ціноутворення, чиновники Харківщини спільно з товаровиробниками розглядають можливість створення так званого регіонального контракту. Планується, що з його допомогою стане можливим ефективно і коректно підтримати фінансами сільгоспвиробників, які згодом зможуть продати свій урожай за нормальною і вигідною ціною.

- Для того, що б щось зробити добре, необхідно розуміти суть процесу до найдрібніших деталей. Сьогодні ми опрацьовуємо лише елементи регіонального контракту і це дасть можливість не підвищувати ціни на сільгосппродукцію, які ризикують з вересня-жовтня злетіти вгору, - підкреслює заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер.

Чиновники визнають, що зі створенням регіонального контракту затягнули. На їх думку, займатися цим питанням потрібно було 1 січня 2015 року, аби на сьогодні він був уже створений. Це дало б можливість надати сільгоспвиробникам пільгові кредити.

- Цього не сталося, тому на сьогодні наше завдання полягає в тому, щоб не допустити, аби у серпні-вересні у дрібних товаровиробників забрали урожай за найнижчими цінами, залишивши їх ні з чим, — зазначає заступник губернатора.

Читайте також: НА ОБЛАСТЬ "ВПАДЕ" 12 МІЛЬЙОНІВ, АЛЕ ЦЬОГО ЗАМАЛО

 

За словами Марка Беккера, для збільшення показників експорту продукції АПК в першу чергу застосовуються економічно-організаційні заходи, але головне завдання, все ж, що стоїть перед підприємствами регіону, - привести якість і безпеку продукції до вимог ЄС.

Наскільки справдяться розрахунки чиновників та можливості виробників, стане зрозуміло вже найближчим часом.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта