Ситуація із зерном та продовольчою безпекою Харківщини. Коментар ХОДА

20.01.2015 12:51 Агропром
У зерносховищах Харківщині зберігається 465,2 тис. т продовольчого зерна, що в 2,4 раза перевищує потребу (191,4 тис. т) по всіх зернових продовольчих культурах.

Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів.
 
«Ситуація в області щодо забезпечення продовольчим зерном, як і іншими продовольчими ресурсами, є задовільною. Стабільною є ситуація із забезпечення населення гречаною крупою. В області є у наявності 9,3 тис. т зерна гречки (при потребі на період до нового врожаю 2015 року 3,7 тис. т)», - сказав він.

Що стосується озимих, то, за словами заступника міністра АПК Володимира Лапи, під врожай 2015 року в Україні посіяно 6,8 млн т озимої пшениці, сходи отримані на 97 % посівних площ (6,6 млн га). 42,2 % площ (2,8 млн га ) знаходяться у доброму стані, 41,1 % (2,7 млн га) - у задовільному, понад 16 % (понад 1 млн га) - слабких сходів.

«У Харківській області цього року площа озимих культур на зерно більша, ніж у попередньому році, і складає 555,9 тис. т. Крім того, засіяно 15,3 тис. га озимого ріпаку. Цінова ситуація на ринку зерна знаходиться під контролем обласної влади», - додав Борис Данилів.

Серед питань з підготовки до весняно-польових робіт найбільшу тривогу викликає забезпечення сільгосппідприємств мінеральними добривами та засобами захисту рослин, ціни на які сьогодні дуже високі. Керівники аграрних департаментів областей вважають, що у цьому питанні потрібна підтримка держави для запровадження умов пільгового кредитування сільгоспвиробників.

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта