Собівартість цукру росте як на дріжджах. Харківські підприємці б'ють на сполох

30.01.2015 09:16 Агропром
http://m.facenews.ua http://m.facenews.ua
Два найголовніші компоненти, які закладаються у собівартість готового цукру, - газ і цукровий буряк, стрімко ростуть у ціні.

- Закупівельна ціна цукрового буряку у 2014 році складала 500 грн за тонну. На 2015 рік вже озвучують ціну у 850-900 грн, - розповів генеральний директор асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко. - Попри це, зацікавленості у вирощуванні цукрових буряків на сьогодні в області немає. Сільгоспвиробники досі не визначилися, скільки будуть сіяти. Наразі плани по посіву називають на рівні минулого року, але ситуація стане точно відомою лише у березні.

Але і 850 грн за тонну цукрових буряків вже лякає заводи. Якщо закупати сировину за такою ціною, оптово-відпускна ціна на солодкий пісок має бути на рівні 14-15 грн. Наразі ж цукровики продають свій продукт по 11,5-12 грн за 1 кг. Собівартість складає 8,7-9,06 грн. Націнка ж на цукор згідно з розпорядженням Харківської облдержадміністрації не може перевищувати 10 %. Що ж стосується того, за якою вартістю цукор пропонують споживачам, то за словами Юрія Ільченка, це вже окреме питання, з яким треба розбиратися.

Не додає зацікавленості займатися цукровим бізнесом і подорожчання газу. Якщо у позаминулому році підприємства платили 4,5 тис. грн за тисячу кубометрів блакитного палива, то у 2014-му - 6,6 тис. грн, майже на 47 % більше.

- Собівартість цукру на 43-44 % залежить від вартості енергоносіїв і на 50-55 % - вартості сировини. Тобто якщо ціни на цукровий буряк та газ виростуть, то і цукор подорожчає, - заявив Юрій Ільченко. - Виграє той цукровий завод, який має власну сировину, а не закуповує її. Собівартість буряку тоді закладається на рівні 300 грн за тонну, і є шанс вижити.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта