Свинокомплекс за мільйон євро побудували на Харківщини (ФОТО)

20.07.2012 14:13 Агропром
У свинокомплексі - клімат-контроль У свинокомплексі - клімат-контроль

В Барвінківському районі в селі Велика Комишуваха агрофірми «Лан» побудувала надсучасний свинокомплекс

Про це «СК» розповів директор агрофірми Олександр Курочкін.
За його словами, інвестиції та технології були залучені з Євросоюзу – з Данії.
– Ми  вйшли на данський фонд, який реалізує обладнання для свинокоплексів. Схема нашого співробітництва така: наші 15 %, їхні 85 %, – сказав Олександр Леонідович.
Данські партнери поставили обладнання та маточне поголів’я, а також надали кредит на 5 років під 6 % річних. Свинорозплідник побудували на базі колишньої ферми. Будівля була в жахливому стані – один каркас, а сьогодні це сучасне приміщення зі склопакетами й  ефективною теплоізоляцією.


Вартість проекту – 1 млн євро, не рахуючи реконструкції комплексу. Данський фонд надав лояльні умови: двічі на рік агрофірма сплачуватимеме тіло кредиту, а також двічі – проценти, 6 % у євро.
На сьогодні у свинокомлексі 280 свиноматок, від яких господарство вже отримало більше ніж 1000 поросят.
– У свинорозпіднику працює чотири чоловіки, і навіть цього багато, адже все комп’ютеризовано: комп’ютери управляють мікрокліматом, годівлею, подачею води, – зазначив директор.
Ще у приміщенні змонтовано систему «теплих полів». Це зроблено для того, щоб уберегти від хвороб маленьких поросят. За всіма економічними розрахунками, господарство має отримати на свиноматку чотири опороси на рік, а один опорос – це близько 28‑ми поросят. Скрет високої рентабельності – у породі свиней.
– Ми отримуємо трилінійний гібрид. У нас є дволінійні свиноматки й чистопородні кабани породи дюрок. У результаті ми отримуємо трилінійний гібрид свині, у генетику якої закладено давати високий приріст ваги, – розповів Олександр Курочкін. – За умови дотримання всіх технологічних вимог, під час відгодівлі цей гібрид може дати до 1000 грамів приросту ваги на добу. Таким чином, ми за півроку можемо відгодувати худобу до забійної ваги.


У «Лані» є власний забійний пункт і тепер  у господарстві буде замкнутий цикл виробництва: від поросят – до напівтуші. У планах сільгосппідприємства – звести ще один такий свинокомплекс.
– Я бачу результат і перспективу цього виробництва. Показники дуже високі для свинарства, – зазначив директор «Лану». – З такими результатами можна непогано заробляти та виходити на загальнодержавний ринок.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта