Тваринники розповіли про зміну ціни на м'ясо з нового року

08.12.2017 10:26 Агропром
Фото:ukranews.com Фото:ukranews.com
Ціни на м’ясопродукти, які вже зросли цього року, збільшуватимуться й у наступному.

Про це повідомили в прес-службі Асоціації тваринників України, передає AgroPolit.

‒ Причиною значного подорожчання м’яса я бачу передусім погіршення у 2017 році ситуації з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, на ринку виник дефіцит м’яса, й ціна на нього дуже зросла, ‒ прокоментувала голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар і зазначила, що ціна на курятину відповідно теж підтягнеться до ціни на м’ясо. Адже попит на курятину зріс через подорожчання свинини.

- Ще у 2015 році ми прогнозували, що якщо не вжити термінових заходів щодо боротьби з АЧС, Україна може залишитися без свинини. Сьогодні ж бачимо наступне: виробники вирізають поголів’я сотнями тисяч, а ціна м’яса й сала для споживача зросла майже удвічі. І поки що дієвих кроків від влади для зупинення АЧС не спостерігається. Хоча ще в лютому 2017 року ми разом з підприємцями, науковцями та Держпродспоживслужбою розробили та передали на розгляд Мінагрополітики проект «Програми профілактики та боротьби з поширення захворювання африканської чуми свиней на території України на 2017‒2022 роки». Та до цього часу документ не підписаний, ‒ наголосила голова Асоціації.

За її словами, якщо така ситуація буде й надалі, то протягом 2018 року поголів’я свиней скоротиться приблизно ще на 10 %, а ціни на свинину зростуть іще на третину.

Це відобразиться і на цінах на курятину.

Індекс м’ясного кошика зріс на 38 % за 2017 рік. За інформацією Держстату, цього року ціни на м’ясопродукти зросли на третину ‒ 29,2 %. Головна причина ‒ африканська чума свиней. За 2017 року налічується вже 135 випадків.

Джерело: agropolit