У ліси на кордоні з Росією завезли півсотні плямистих оленів

30.03.2015 07:48 Агропром
У Дворічанському районі, де на новому місці освоюються тварини, цей вид зник сім років тому.

У Харківську область завезли 50 плямистих оленів. Мисливське господарство, в якому вони обживаються, кілька місяців вело переговори про купівлю парнокопитних. Привезли тварин з Київської та Вінницької областей, вибирали оленів в чотирьох різних господарствах, щоб були різних кровей і дали здорове потомство.

- Взяли тварин для розведення, більшість самок вже вагітні. Оленів спершу поселили у вольєрі, зробили їм щеплення, а через кілька днів випустили на природу, - розповів Сергій Лукач, директор мисливського господарства, яке купило плямистих оленів.

Місцеві жителі кажуть, що раніше оленів винищили браконьєри.

- Наш район межує з Росією, там знаходиться заповідник "Білогір'я", зрідка до нас заходять лосі і плямисті олені, але не затримуються тут, - говорить Сергій Лукач. - Звичайно, є ризик, що завезені тварини підуть у сусідню країну, але ми постараємося створити для них умови, щоб прижилися у нас. Сподіваємося, що все буде добре.

У найближчі два-три роки ліцензій на відстріл плямистих оленів видавати в цих краях не будуть. У минулому році в Харківській області заборонили полювання на диких звірів через проведення АТО в Донбасі. Власники мисливських угідь хочуть, щоб і цього року в полях і лісах були чутні постріли. У тиші п'ятдесяти плямистим новоселам Дворічанського району буде комфортніше обживати нову територію.

Джерело: МГ Об'єктив
Автор: Администратор сайта