У природному парку на Харківщині хочуть створити просвітницький центр і музей

10.12.2012 15:38 Агропром
фото СК фото СК
11 грудня Національний природний парк «Слобожанський», що у Краснокутському районі, святкує свій день народження.

Національний природний парк «Слобожанський» є природоохоронною установою загальнодержавного значення. Він був створений у грудні 2009 року з метою збереження унікальних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів лісостепової зони.

Територію парку розподілено на три зони – господарську, рекреаційну та заповідну. Більше 90% території парку складають ліси, але його візитною карткою є  унікальні для Харківщини екосистеми: сфагнові і осоково-сфагнові болота, заболочені березняки і вільшняки, лісові озера.

На сьогодні робота НПП «Слобожанський» під керівництвом Олександра Мотляха зосереджена на охороні території заповідного фонду, наукових  дослідженнях, рекреаційній та еколого-освітній діяльності. За останній час НПП налагодив співробітництво з різними екологічними, природоохоронними, науковими, громадськими організаціями та установами.

Співробітник парку Алла Шумілова розповіла, що у планах Національного природного парку «Слобожанський» створення Еколого-просвітницького центру та Музею природи, де відвідувачі зможуть ознайомитися з історією, культурою та природою Краснокутського краю. А вже сьогодні любителі відпочити на природі можуть насолодитися неповторною красою та естетикою рідного краю.

– Фахівцями Національного природного парку «Слобожанський» створено проект екскурсійного та туристичного маршрутів, відвідавши які можна ознайомитися з найбільш мальовничими краєвидами та характерними особливостями парку, – повідомила Алла Шумілова.

Також вона розповіла, що фахівці природоохоронної установи систематично проводять екопросвітницькі заняття з школярами, дорослими відвідувачами парку, щоб ознайомити місцеве населення з природно-заповідним фондом Краснокутщини.

Співробітники парку зазначають, що хоча виконано чимало роботи по створенню установи та попереду ще більше завдань і НПП «Слобожанський» готовий стояти на варті охорони природи регіону.

Дмитро Сирота

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта