Врожай озимих на Харківщині під сумнівом

30.06.2015 12:40 Агропром
Фото Тетяни Огородньої Фото Тетяни Огородньої
Про очікування від збиральної, яка розпочнеться днями, говорили під час семінару "День поля", що пройшов у Чугуївському районі.

Як зазначив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр, цьогорічний урожай буде меншим, ніж у минулому році, який став надуспішним для аграріїв.

Зниження урожаю пов’язане, в першу чергу, з погодними умовами. Посівна восени затягнулася: в цілому по Україні від графіка відстали на 14 днів, в Чугуївському районі на 10. Та й весна видалася украй несприятливою.

- Зазвичай пізні посіви нівелює раннє відновлення вегетації, - розповів заступник директора з наукової роботи Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Сергій Попов. - Але через холодну весну період відновлення вегетації озимих тривав як ніколи довго – майже місяць, з 8 березня до 6 квітня. Через це як озимі, та і ярі сходи не отримали хорошого розвитку.

А наростання температури в кінці весни, коли з 25 травня по 4 червня вона трималася вище 30 градусів, стало стресовою ситуацією для озимих. Такого не було вже багато років: на деяких полях ми спостерігаємо пожовтіння під колосом.
Крім того, за словами Сергія Попова, цьогоріч в структурі попередників озимих як ніколи багато соняшнику – а він, як відомо, не сприяє високій урожайності наступників. Така ситуація характерна не тільки для Харківщини, а й для України в цілому.

Все це, а до того ж недостатня кількість добрив на полях призвело до зниження урожайності.
Зокрема, в Чугуївському районі очікують урожайність ранніх зернових близько 40 ц з га (в минулому році середня урожайність озимої пшениці на Харківщині складала 49 ц з га). Зібрати достатню кількість зерна дозволить збільшення посівних площь. За інформацією начальника районного управляння агропромислового розвитку Євгенія Беліменка, в цьому році в районі озимих засіяно на площі 13 тис. га – це 138 % до показників минулого року.

Збиратимуть врожай 95 комбайнів району та 12 залучених. При навантаженні 236 га на комбайн зібрати озимі на Чугуївщині можна за 8-10 робочих днів.
Як наголосив Сергій Попов, дотриматися строків збирання – украй важливо. Адже стигла пшениця чекає лише тиждень, потім аграрії втрачають 1 % урожаю щодня, а після 10 днів простою – 1-1,5 %.
- Тобто за 20 днів простою виробник втрачає близько 20 % зерна, - наголосив науковець.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта