Весняні-польові роботи розпочалися у 17 районах Харківщини

02.03.2015 15:49 Агропром
Роботи з підживлення озимих культур азотними добривами розпочалися вже у 17 районах Харківщини (за даними на 26 лютого).

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Бориса Даниліва, наразі фермери обробили 66 тис. 190 га полів, або 15 % від плану. Ці роботи в області тривають уже більше тижня.

– Прогнозована площа підживлення озимих на зерно цього року складає більше 437 тис. га. З них 429 тис. 484 га – це пшениця та тритикале, 4 тис. 451 га – жито і 3 тис. 23 га – ячмінь. Крім того, плануються роботи з підживлення 14 тис. 701 га полів озимого ріпаку, – розповів Борис Данилів.

Наразі найкраще справи із внесенням добрив  – у Зміївському районі. Тамтешні фермери вже встигли обробити 47 % запланованих площ. Також до числа передовиків входять Харківський (39 %), Ізюмський (34 %), Первомайський (30 %), Куп’янський (28 %), Лозівський (27 %), Барвінківський і Близнюківський райони (по 26 %). А от у Богодухівському, Борівському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Дергачівському, Золочівському, Коломацькому, Краснокутському, Сахновщинському і Чугуївському районах весняно-польові роботи ще не розпочалися зовсім.

– Наше господарство вже завершує внесення добрив по озимині. Розпочали ми роботи ще на початку тижня, – розповів керівник господарства «Мрія» Куп’янського району Анатолій Головко. – А взагалі, це перший рік, коли ми так рано розпочали підживлення. Зазвичай ці роботи ми проводили, коли сніг повністю розтане. Але тут треба враховувати, що земля вже не мерзла. Тому я думаю, що з озиминою все буде нормально.

Готові до старту весняно-польових робіт на Золочівщині. Фермери вже закупили добриво і чекають, поки погода дозволить проводити підживлення.

– Зараз у нас на полях ще тримається сніговий покров. Коли сніг розтане, ми будемо вносити добрива, – розповів голова фермерського господарства «Альфа» Золочівського району Віктор Бєлінський

Стан озимини у своєму господарстві чоловік називає нормальним. Були роки, коли рослини зустрічали весну й у кращому стані, але пересівати поля, за словами фермера, не доведеться.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 25 від 28.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта