Восьме диво світу: «конструюємо» дерева

06.08.2014 13:23 Агропром
love-garden.ru love-garden.ru
Щеплення – чудовий спосіб створити на присадибній ділянці надзвичайні рослини, на одних гілках яких будуть рости яблука, а на інших, наприклад, груші.

Яку користь ми отримуємо від цієї процедури і як це правильно зробити – розбираємося разом.

Щеплення найкраще робити в кінці липня – серпні. Тож, якщо ви давно мріяли здивувати сусідів плодами свого саду, саме час починати втілювати це бажання в реальність. Одразу зазначимо: процедура ця значно складніша, ніж нам хотілося б. Але, на жаль, простих рішень у справі кардинального покращення живих істот не існує. І для того, щоб краще зрозуміти, як воно «працює» і для чого, власне, проводиться, дуже коротенький екскурс в теорію.

Читайте також: ПОНАД СТО ВИДІВ ТВАРИН ТА ПТАХІВ У БЕЗКОШТОВНОМУ ЗООПАРКУ УТРИМУЮТЬ МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ ТА НЕБАЙДУЖІ ФЕРМЕРИ
                       МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ПОДОРОЖЧАЮТЬ. НОВІ ЦІНИ
                       ХАРКІВСЬКІ АГРАРІЇ ВТРАЧАЮТЬ ГРОШІ ЧЕРЕЗ НИЗЬКУ ЯКІСТЬ УРОЖАЮ

Вищі рослини розмножуються, як і люди, через схрещення чоловічих і жіночих статевих клітин. З одного боку – це добре, з іншого – є загрозою для існування будь-якого сорту. Адже у разі схрещення змінюється генетична інформація, а відтак, якості сорту можуть погіршитися. Ось чому садівники усього світу намагаються якнайширше використовувати вегетативні (тобто, частинами рослини, без схрещення) засоби розмноження плодових дерев і кущів. У такий засіб вони немов «консервують» сорт, зберігаючи його унікальні особливості. Найпростіший різновид щеплення – окулірування – це вживлення бруньки однієї рослини в іншу. Таким чином можна на одному стовбурі вирощувати не тільки різні сорти, але й різні культури. Наприклад, до стовбура яблуні прищепити грушу.

Ну а тепер про те, як же подібне втілити у життя.

– Для окулірування плодових і декоративних рослин беруть одиночне вічко від пагона культурного сорту. Але помилкою було б вважати, що підійде будь-який пагін. Щеплення виправдане в тому випадку, якщо рослина, яку ви б бажали «продублювати», має високі врожайні, смакові або імунні властивості. Тому першим кроком має бути дбайливий відбір батьківського вічка, – розповідає агроном Оксана Міхальська.

Ще одна пересторога: чим кращим і дорожчим буде щепний матеріал, тим прискіпливіше потрібно поставитися до власних можливостей. Щеплення можна порівняти з косметологічною операцією: чим більш вражаючий результат ви намагаєтесь отримати, тим вищі ризики. Можливо й таке, що з кількох щеп приживеться лише одна. А отже, у випадку, коли щепний матеріал дорогий чи рідкісний, можна зазнати збитків. Якщо ж людина, яка планує зайнятися щепленням, новачок, то ризики, відповідно, зростають ще більше. Тож якщо щепний матеріал дорогий, то краще не експериментувати й звернутися до спеціалістів. Або, хоча б, потренуватися на менш вартісних варіантах.

І третя особливість: рослина, з якої ви плануєте брати вічко, має бути здоровою. Інакше ви не лише змарнуєте час і гроші, але й ризикуєте власноруч поширити хворобу.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 92 від 02.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта