В'єтнамська вигода: саме час розводити свиней

10.12.2014 11:04 Агропром
dic.academic.ru dic.academic.ru
Ця невеличка чорненька паця з Південно-Східної Азії вже давно прижилася на українських теренах.

Тваринка невибаглива, швидко розмножується і має добре м’ясо. Те, що треба для вітчизняного селянина.

Маленька свинка – велика вигода

З десяток років тому стало модним заводити домашнього улюбленця – поросятко. Згадаймо, наприклад, голлівудського актора Джорджа Клуні з його Максом. Але нам в’єтнамські вислобрюхі поросята цікаві не стільки як милі домашні тварини. Виявляється, їх дуже прибутково розводити. Вкладені гроші примножуються в декілька разів при першому ж опоросі, усі інші опороси і маточне поголів’я, що зосталося – чистий прибуток. «Конвеєр» з двох-трьох свиноматок із розривами в їхньому опоросі в три-чотири місяці забезпечить сім’ю м’ясом, ще й на продаж залишиться – окупити витрати на зерно і комбікорм.

В’єтнамські свині (правильна назва цієї породи – азіатська вислобрюха свиня) мають поступливу і добру вдачу, вони розумні й охайні. Забарвлення у них чорне, рідко зустрічається біле і мармурове. Вони не риють землю, як звичайні свині. При правильному утриманні й годуванні в’єтнамські свинки практично не хворіють, оскільки мають стійкий імунітет до різних хвороб, властивих звичайним породам свиней.

Добре знає і підтвердить переваги цієї свійської худоби фермер-аматор із Зачепилівки Андрій, який уже 10 років вирощує в’єтнамських «п’ятачків».
– Дуже мені подобаються ці тваринки. Поросят узяв за порадою друзів. І якось одразу справа пішла, – пригадує Андрій. – Вони швидко розмножуються, не примхливі, добре пристосовуються до наших природних умов, витримують стійкі морози, охайні, не смердять і не галасливі. До того ж, мають дуже смачне м’ясо.

Українських морозів не бояться

«Азіати» дійсно спокійно переносять наші суворі зими, за наявності товстої підстилки із соломи для них не страшні навіть 30 градусів морозу. Але до протягів вони дуже навіть чутливі. Найкраще цих тваринок селити в цегляних свинарниках з цементними підлогами (звісно, на підлогах повинна бути солом’яна підстилка) і зливами для змиву нечистот, у кожному станку бажано встановити дерев’яні настили (поміст). Висота стель у свинарнику має бути не нижче 2,2 м.

Кілька слів про опалення. Воно не обов’язкове для приміщення, де утримуються кнури-виробники, холості свиноматки і відгодований молодняк, починаючи з тримісячного віку, – усі вони досить добре переносять мінусову температуру. У приміщенні ж зі свиноматками і новонародженими поросятами необхідно підтримувати температуру не менше 20 °С, а перші 14–16 днів життя порося взагалі повинно проводити при температурі не нижче 27 °С. Тому на зимовий період варто подбати про опалення: газовий конвектор, піч або будь-яке інше джерело тепла.

Тетяна Лісна, Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта